De första konkreta stegen för småbåtshamnen i Dalsbruk: "Kändes som en historisk stund då vi hade bryggorna på plats"


De första bryggorna av DB Marinas småbåtshamn är nu på plats. Foto: Emilia Örnmark
En ståtlig, bastant T-formad betongpontonbrygga ligger nu i vattnet i Dalsbruk.
Hittills har var och en bara fått föreställa hur det här kunde tänkas se ut, men nu ligger alltså de första bryggmodulerna på plats — starten till den nya småbåtshamnen.
Seidi Lindroos på DB Marina berättar att man i slutet av förra veckan satte bryggdelarna på plats. De är tillverkade av Marinetek, men installerades av ”Byggis”, alltså Dalsbruks Byggtjänst, som är den lokala återförsäljaren av dessa bryggor.

Seidi Lindroos på den nya bryggan. Foto: Emilia Örnmark
Ännu återstår några förankringar av bryggan, och så ska några fler bryggmoduler komma på plats.
— Nästa år växer bryggan ytterligare mot hamnbassängen, säger Lindroos.
Också en servicebrygga ska byggas.
Den nya bryggan ligger nu strax utanför DB Marinas nya kontor, ungefär mittemot fyren i gästhamnen. Nu är den yttre delen av bryggan 90 meter lång, och ut till den leder en ramp och en brygga på 24 meter.
— Det kändes nog som en historisk stund då vi hade bryggorna på plats. Det är jätteroligt att ha kommit så här långt, säger Lindroos.

De bryggdelar som nu är på plats formar ett stort T. Foto: Emilia Örnmark
Steg ett: 50 platser
Årets del av projektet kommer att vara färdigt senast den 1 juni, och de femtio platser som ingår i skede ett är ganska långt bokade.
Stegvis bygger man sedan ut båthamnen mot en småbåtshamn med 150–200 platser.
Som bäst pågår grävarbeten intill bryggan, eftersom alla platser förses med elektricitet, dricksvatten samt träskvatten som kan användas för båttvätt.
Vågdämpare blir till i Dalsbruk-hallen
I en av de stora fabrikshallarna på området har Marinetek påbörjat gjutningen av den vågdämpare som ska placeras lite längre ut i viken för att skydda hamnen.
En enorm form står inne i hallen och två betongbilar förser arbetarna med material. 17 kubik betong räknas gå åt. Innandömet av vågdämparen består av frigolit.

Inne i den blåa formen blir första delen av vågdämparen till. Foto: Emilia Örnmark
— Det här är en specialmodell, som det inte finns så många av i Finland. Den har så kallade kjolar av betong nedtill, som fångar vågorna, förklarar Lindroos.
Den aktuella delen av vågdämparen är 20 meter lång, 4 meter bred och väger kring 40 ton.
Då den väl ska sjösättas måste man anlita en större kran – så mycket lyfter inte D-marins egna kranar som används för att sjösätta båtar.
Vågdämparen kommer att bestå av fem likadana moduler, men inte alla sätts på plats i år, eftersom förbindelsebåten ännu denna säsong ska komma in till hamnbassängen. Nästa år flyttar förbindelsebåtsplatsen längre ut.

17 kubik betong går åt till den första vågdämpardelen. Foto: Emilia Örnmark
Med lokala krafter
Hamnprojektet sysselsätter en hel del lokala företag och entreprenörer. Lindroos räknar att det rör sig om närmare 30 personer – jobben handlar om allt från grävarbeten och dykarjobb till brygginstallationer, transporter, planering och konsultering.
— Vi vill anlita lokala entreprenörer så långt det går. Vi har många lokala förmågor och samarbetet har hittills fungerat jättebra. Förutom utvecklingen av vår egen verksamhet är också utvecklingen av hela Dalsbruk otroligt viktig för oss, säger Lindroos.

I denna hall gjuter Marinetek vågdämparen. Foto: Emilia Örnmark
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.