De första ensamma flyktingbarnen från läger i Grekland har kommit till Finland
Gerd Altmann-Pixabay


24 ensamkommande barn från Medelhavsområdet har kommit till Finland. Foto: Gerd Altmann-Pixabay
Finland tog på onsdagseftermiddagen emot den första gruppen minderåriga asylsökande från Grekland. Med den första gruppen anlände 24 ensamkommande barn och ungdomar i åldern 10–16 till Finland. Majoriteten av dem kommer från Afghanistan.
Barnen bor i grupphem som är avsedda för minderåriga eller i en hybridenhet där de får de stödtjänster de behöver.
Migrationsverket har förberett sig för förflyttningarna från Medelhavet genom att öka det nuvarande antalet platser för ensamkommande barn och ungdomar i enheterna i Esbo, Kotka, Oravais och Uleåborg. Dessutom grundas ett nytt grupphem i Sibbo.
– I Finland har vi god beredskap och erfarenhet av att ta emot asylsökande från Medelhavsområdet. Situationen på de grekiska öarna är väldigt akut, så det är utmärkt att vi kan samarbeta inom EU och stödja Medelhavsländerna, säger överdirektör Jaana Vuorio.
Noggranna hälsokontroller görs på barnen
Enheterna för barn och ungdomar är små och hemlika. De ger barnen och ungdomarna en trygg miljö och den vård, uppfostran och omsorg de behöver. Barnen och ungdomarna kan också få tjänster som ordnas utanför enheterna, säger Migri i ett pressmeddelande.
Coronavirusläget beaktas i omplaceringsarrangemangen. Före förflyttningen genomgår varje asylsökande en hälsokontroll som omfattar coronatest. Alla genomgår en hälsokontroll även efter ankomsten till Finland.
Innan asylsökandena förflyttas till förläggningar som är specialiserade på mottagande av minderåriga, stannar de i karantänliknande omständigheter i 14 dygn i förhållanden som motsvarar ett vanligt grupphem.
Enligt statsrådets beslut tar Finland emot 175 asylsökande i utsatt ställning från Medelhavsområdet. I första hand tar Finland emot barn och ungdomar utan vårdnadshavare samt ensamförsörjarfamiljer. Genom omplaceringarna strävar Finland efter att underlätta den ansträngda situationen för mottagandet av asylsökande i staterna i Medelhavsområdet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.