De förbjudna sångernas duo


MOT ÅBO. M. A. Numminen och Pedro Hietanen, en ledendarisk duo som kommer till Åbo för att uppträda med ”olämpliga” låtar. Foto: Pressbild
– Jag har många gånger undrat varför mina mycket kulturella vänner inte besöker Åbo oftare. Åbo är på något vis en okänd stad för många kulturpersonligheter.
Det säger sångaren och kulturpersonligheten M. A. Numminen, som är på väg till Åbo för att uppträda med sina ”förbjudna sånger” – avantgardistiska sånger som på sin tid upplevdes som i högsta grad provocerande.
– Många av dem som kommer till mina konserter minns mina sånger ända från 1960-talet och vill uppleva dem igen. Sånger som ”Vad den unge maken bör veta” roar fortfarande, säger Numminen, som fyllde 78 i mars.
Konserten kan också sägas vara något av en del av ett jubileum, eftersom Numminen producerade sina första sånger för ungefär femtio år sedan.
Numminen har turnerat med temat ”förbjudna sånger” i tretton år. Det hela fick sin början då kulturdagarna i Jyväskylä bjöd in honom för sitt 40-årsjubileum.
– Sedan blev också andra intresserade och vi ger fortfarande de här konserterna några gånger per år, överallt i Finland, men främst i stora städer.
Det här med stora städer beror på att Numminen vet att det är där målgruppen finns.
– Mina sånger lämpar sig inte för landsbygden. När jag bokats till mindre orter, är det många som blir upprörda.
Det finns ett korn av sanning i det här: Vissa av de snart femtio år gamla låtarna upplevs fortfarande som provocerande. Det smått absurda var att texterna i flera fall togs från böcker, bland dem också en sexualupplysningsbok.
– Fortfarande märker jag att det finns de som upplever dem som smått chockerande.
Numminen, som ackompanjeras av lika legendariska Pedro Hietanen, tänker varva låtarna med anekdoter från sin tidiga karriär. På så vis kan texterna sättas in ett sammanhang som belyser den dåtida kulturvärlden.
– Jag ska berätta hur det var på sextiotalet, så kan också de yngre roas av hur det var på den tiden.
Anekdoter, sådana har Numminen många, som den om sången ”Med min kvinna i riksdagshusets park”. Sången förbjöds av Rundradions programråd och spelades inte i radions finska sändningar – men nog i den svenska kanalen.
– Den var inte uttryckligen tillåten heller där, men den svenska avdelningen frågade bara inte om de kan spela den eller inte.
Konserten i Åbo går på finska. Flera av låtarna har översatts till svenska, men de är inte lika kända, säger Numminen.
– Min goda vän Claes Andersson översatte några av mina sånger till svenska på sextiotalet. Jag minns särskilt en konsert som chockerande publiken i Ekenäs.
Nu för tiden störs Numminen ”lite grann” av att det inte satsas lika mycket på sångmelodier.
– På åttiotalet blomstrade melodierna verkligen. Av någon orsak betyder numera texten mer än melodin för människor.
Samma melodier kan förekomma i flera olika raplåtar, säger han.
– Visserligen har jag själv gjort raptexter på sextiotalet, men då visste jag inte att det var rap.
Vem av nuvarande artister kunde då tänkas vara i samma provocerande genre som Numminen?
– En som sjunger mycket djärva låtar är Sanni.
En annan artist Numminen nämner är Paleface.
– Jag känner honom personligen och gillar hans samhällskritiska raptexter.
Som ung studerande vid Helsingfors universitet siktade Numminen in sig på en akademisk karriär. Målet var att bli sociolingvist.
– Sedermera har jag tänkt att jag inte hade blivit en bra professor. Jag börjat med allt möjligt annat och sysslat med för många saker.
Åbo är förknippat med speciella minnen. Det var här, på en jazzklubb vid Åbo universitet, som Numminen uppträdde första gången.
– Där prövade jag vad folk tycker om min vackra sångröst. Jag sjöng improviserad blues, men det var ingen succé.
Ett senare uppträdande i Helsingfors blev inte heller en framgång. Det störde ändå inte Numminen, för han tänkte inte bli sångare.
– Det var först när jag gjorde sången ”Katten också” (Kissa vieköön) som jag märkte att jag är en professionell underhållare. Då märkte jag – aha! – det här är min levnadsbana.
”Förbjudna sånger” på Åbo konserthus den 14 april.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.