De flesta turisterna kommer på sommaren – "Att upprätthålla turismen året runt är en utmaning"


Åbo stads turistdirektör Anne-Marget Hellén är ordförande för Föreningen Finlands touristorganisationer. Föreningen grundades år 1991. Foto: Mikael Piippo/SPT
Finlands turismorganisationer försöker uppmuntra finländare att resa runt i sitt hemland. En marknadsföringskampanj presenterar inhemska resmål.
– Utanför vintersäsongen riktar sig den internationella turismen främst till huvudstadsregionen, men också västkusten, skärgården och Insjöfinland har potential för till exempel cykelturister, säger Hellén som också är turistdirektör för Åbo stad.
Enligt Hellén är sommarens turismsäsong livligast mellan midsommaren och mitten av augusti. I augusti börjar de finländska skolornas läsår och många turismföretagare avslutar sin verksamhet för året. FFTO lobbar för en senareläggning av skolornas sommarlov för att förlänga turismsäsongen, men tills vidare har inga ändringar skett.
– Att upprätthålla turismen året runt är en utmaning överallt i Finland. Vi har försökt se till att det finns intressanta evenemang under hela året för att locka turister, säger Hellén och nämner olika musik- och matrelaterade evenemang som exempel.
– I Åbo har vi till exempel skärgårds- och strömmingsmarknaderna som intresserar också internationella turister.
Flygtrafiken viktig både nationellt och internationellt
Antalet asiatiska turister har ökat stadigt under 2010-talet, visar turismorganisationen Visit Finlands statistik över övernattningar i Finland. I fjol registrerade Visit Finland cirka 1 069 000 övernattningar med asiatiska resenärer. I över en tredjedel av fallen var övernattaren från Kina eller Hongkong.
Enligt Hellén har det statliga flygbolaget Finnairs Asienstrategi bidragit till ökningen av antalet asiatiska turister.
Samtidigt minskade antalet svenska turister i fjol, vilket syntes särskilt tydligt på Finlands västkust.
– En orsak till det är att det finns så många lågprisflygbolag. Om man kan flyga nästan vart som helst från Stockholm för 39 euro är Finland inte nödvändigtvis det första alternativet, säger Hellén.
Flygtrafikens påfrestning på miljön är stor, men för turismen i Finland är flygplanen viktiga. FFTO flaggar för fler regionala flygplatser i Finland.
– Vi anser att det är en miljögärning att resa med direkta flyg i stället för att mellanlanda. Flygtrafiken är viktig också för den inhemska turismen, säger Hellén.
I juli börjar lågprisflygbolaget Wizz Air flyga mellan Åbo och London, och turismorganisationen i Åbo har stora förväntningar på den brittiska turismen. Hellén berättar att Åbo försöker dra nytta av den nya finsk-brittiska animationsserien Mumindalen i sin marknadsföring i Storbritannien.

Föreningen Finlands touristorganisationer försöker uppmuntra finländarna att resa runt i det egna landet. Bilden är från Åbo, där Aura å kantas av kaféer och restauranger. Mikael Piippo/SPT
”Huvudsaken är inte längre att se sevärdheter”
Enligt Hellén är en trend inom turismen att allt fler resenärer är ute efter autentiska upplevelser på orterna de besöker.Live like a local, lev som en ortsbo, kallar hon det.
– Särskilt för unga resenärer är huvudsaken inte längre att se sevärdheter utan att ta del av den lokala vardagen och träffa lokala människor. Stämningen på en ort kan vara orsaken att resa dit.
Många vill också kombinera stadskultur med naturupplevelser, vilket ofta går att ordna eftersom avstånden i Finland är förhållandevis korta. Till exempel utflykter till skärgården är populära.
De senaste åren har FFTO försökt uppmuntra finländare att resa runt i det egna landet. Marknadsföringskampanjen100 syytä matkailla Suomessa(ungefär100 skäl att resa i Finland), vars webbplats endast finns på finska, presenterar resmål på olika håll i landet. Projektet har fått finansiering av Arbets- och näringsministeriet.
– Om vi kan få folk att resa mer i hemlandet får inhemska turismföretag mer resurser för att utveckla sin verksamhet och erbjuda bättre tjänster, säger Hellén.
Kampanjen har hittills fokuserat på sommaren, men FFTO:s mål är att förlänga den inhemska turismsäsongen i båda ändarna.
– Det skulle vara fint om vi kunde ha i gång kampanjen året runt, men det kräver mer pengar, säger Anne-Marget Hellén.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.