Förflytta dig till innehållet

De flesta kyrkorna i Pargas värms fortfarande med olja – men snart blir det ändring på det

Arkiv/Mikael Heinrichs
en rödmålad träkyrka
Kyrkan på Norrskata som i dag värms upp med olja har den lägsta användningsgraden av samfällighetens kyrkor.

Av de sex kyrkor och två kapell som har ett värmesystem (Nötö, Aspö och Jurmo kapell har inte det) inom Pargas kyrkliga samfällighet är det än så länge oljepanna som gäller i de flesta.

På kartan syns Pargas kyrkliga samfällighets kyrkor och kapell. Du kan zooma och se uppgifter om de olika byggnaderna.

De fyra skärgårdskyrkorna i Nagu, Korpo, Norrskata och Houtskär har alla oljeuppvärmning medan Pargas kyrka och de kapellen i anslutning till kyrkan värms med fjärrvärme. Iniö kyrka har direkt eluppvärmning.

I enlighet med kyrkans målsättning om en kolneutral kyrka 2030 har Pargasförsamlingarna ändå som målsättning att frångå oljeuppvärmningen senast 2025. Man har bland annat beviljats kolneutralitetsbidrag som gäller fram till slutet av nästa år för konvertering av värmesystemen i sju skyddade byggnader på samfällighetens område.

I Houtskär, Nagu och Norrskata har man redan planer på att byta ut värmesystemen till bergvärme innan slutet av 2023.

Uppvärmningsmetod

Olja: Nagu kyrka, Korpo kyrka, Norrskata kyrka, Houtskär kyrka

Fjärrvärme: Pargas kyrka + kapellen i Pargas

El: Iniö kyrka

Ouppvärmda: Nötö kapell, Aspö kapell, Jurmo kapell

källa: Pargas kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi 2022–2026

Men då det kommer till ändringar i gamla kyrkor tar det både tid och kostar pengar. Projekten är krävande och Museiverket deltar i processen.

Enligt fastighetsstrategin för åren 2022–2026 har samfälligheten den 1 april 2020 ingått ett nytt, fyraårigt elavtal där elen i huvudsak produceras med vattenkraft.

Uppvärmningen i de 38 varma byggnaderna som samfälligheten äger uppgick år 2020 till ungefär 1 650 MWh, men siffran är inte helt exakt eftersom det inte finns separat mätning för värme och bruksel i de eluppvärmda byggnaderna.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter