De flesta av oss tror att vi aldrig kommer att uppleva de katastrofer som drabbar andra

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag raljerar gärna om hur ointresserad jag är av att hålla koll på vissa tekniska detaljer. Men när jag läser om att endast en liten del av dem som befann sig nära den enorma branden i Åbo i höstas vet var man stänger av ventilationen skäms jag faktiskt lite.
Det är räddningsbranschens centralorganisation i Finland och Egentliga Finlands räddningsverk som utfört en enkät efter branden som ödelade en 6 000 kvadratmeter stor industrihall.
Undersökningen visar att det inte finns tillräckligt med beredskap för en situation där rök eller något annat giftigt ämne sprids hemma (eller på arbetsplatsen för den delen).
Invånare i Åbo kunde inte föreställa sig att de skulle hamna i en situation där farliga gaser eller dylikt sprids.
Ja, hur får jag stopp på ventilationen i mitt eget hem, undrar jag. Efter några minuters funderingar kommer jag fram till att jag faktiskt vet svaret på frågan.
På inköpslistan: en stadig pall att stå på.
Snäppet över hälften av de som svarade på enkäten hade sett till att dörrar, fönster och ventilationsöppningar var stängda under branden.
Det låter inte så svårt. Jag undrar nu hur mycket farlig rök som kan läcka in genom mitt lätt glappande köksfönster om jag någonsin hamnar i en liknande situation.
På inköpslistan: tejp (?).
De flesta av oss tror att vi aldrig kommer att uppleva de katastrofer eller problem som drabbar andra.
Jag är långt ifrån ensam i mina våndor — eller brist på dem.
Allt kan en människa inte veta — men ventilationen i våra hem känns som en enkel sak som vi alla borde ha koll på.
Värre än våndan av att inte vara förberedd på det som kanske kan ske är att varningsmeddelandet i samband med branden inte nådde alla människor i närområdet tillräckligt snabbt.
Medier som ÅU var förstås kvicka att rapportera om vad som skedde, men Suomen pelastusalan keskusjärjestö rekommenderar ändå att tydliga kommunikationsplaner för bland annat medborgare och husbolag görs upp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.