Förflytta dig till innehållet

De finlandssvenska lärarna vill skärpa lag kring mobilanvändning

Skärmdump
FSL-paneldebatt om mobilanvändning i skolan gick av stapeln klockan 9 på tisdagen. Från höger: Inger Damlin, Linda Mannila, Ann-Sofi Loo, Mirjam Kalland, Micaela Romantschuk, Esbjörn Hägerstedt och Mattias Fagerholm som ledde ordet.

Mer än hälften av de lärare som arbetar inom grundskolan och andra stadiet i Finland efterlyser en mer konkret lagstiftning gällande användningen av mobiltelefoner i skolan.

Det här är ett resultat som framkommit i den senaste medlemsundersökningen från Finlands svenska lärarförbund, som genomfördes i samband med skolstarten 2023. 1 272 lärare svarade på enkäten. Undersökningen skickades ut till 3 778 lärare inom grundskolan och andra stadiet under augusti 2023.

Enligt undersökningen framstår mobilanvändningen som en utmaning främst under lektionstid, men även under raster och skolmåltider.

Finlands svenska lärarförbund FSL diskuterade saken i går.

I Malms skola i Pargas är mobilen i väskan

Lucas Levin går för tillfället på årskurs 5 i Malms skola i Pargas. För honom är mobilen inte i användning i skolan. Då han har tråkigt hemma tar han till telefonen. Då spelar och chattar han.

– I skolan och på fritiden då jag är med vänner så är jag inte på telefonen. Med mina vänner bygger vi kojor och rör oss i skogen. Telefonen är med till skolan, men stannar hela dagen i väskan.

Levin säger att telefonanvändningen överlag är mycket låg i Malms skola. Varken han själv eller hans vänner använder mobilen i skolan. Enstaka gånger har han sett telefonen framme i skolan då den inte enligt skolans regler skulle ha fått varit framme.

– Då jag på morgonen kommit till skolan så har jag ibland sett äldre elever ha den framme.

Ett totalförbud mot mobilanvändning i skolan är enligt Levin en svår fråga. Han säger att det finns situationer där eleverna ombeds ta fram telefonen för att till exempel skanna en qr-kod de behöver för en uppgift.

– Vi får ringa våra föräldrar om vi verkligen måste. Har man glömt badbyxorna hemma så är det bra att kunna ringa hem och be någon hämta dem, säger Levin.

Hand som håller i en mobiltelefonArkiv/Catariina Salo
Mer än hälften av de lärare som arbetar inom grundskolan och andra stadiet i Finland efterlyser en mer konkret lagstiftning gällande användningen av mobiltelefoner i skolan.

Resultaten från undersökningen pekar på att utmaningarna med mobiltelefonanvändning i skolan börjar framträda när eleverna når äldre åldrar.

Bland lärarna för klass 1–6 noterar 24 procent att mobilanvändningen utgör ett problem i skolmiljön.

Som jämförelse är motsvarande siffra 84 procent för klass 7–9 och 72 procent på andra stadiet.

”Inte svart och vitt”

Linda Mannila, docent i datavetenskap, säger att vi måste förstå det samhälle vi lever i.

– Det är inte svart och vitt. Att skära ner på något för att införa någonting annat är fel sätt att se på saken. Vi måste ha flera perspektiv i tankarna samtidigt då vi närmar oss frågan, säger hon i FSL:s diskussion.

Enligt Mannila handlar det om att lära oss använda mobilen: när är den framme och när är den inte. Vi som vuxna får inte i den här frågan ställa någonting mot det andra, fortsätter hon.

– Vi ska fundera som ett kollektiv. Alltså lärare, skola, hemmen och eleverna ska synas i diskussion om mobilanvändning i skolan. Så att vi varken blundar för det som är viktigt eller ignorerar det som sker i samhället. Den senare biten har väl aldrig varit lätt att förstå, säger hon.

Ljushårig man med med glasögon pratar i en mikrofonSkärmdump
Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium i Raseborg, betonade bland annat sociala medier och deras roll i barnets självreglering och socio-emotionella utveckling.

Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium i Raseborg, deltog också i diskussionen.

– Det som mina studerande upplever som problem med mobilen är de sociala medierna. Skolan har ett uppdrag att fostra eleverna, men det är inte ett lätt uppdrag. Det som händer på lektionerna är reglerat. Då handlar det om att lära eleverna använda nya verktyg, lära dem kritisk granskning och källkritik. Det svåra enligt eleverna är det sociala: är du inte på sociala medier så är du utanför, säger Hägerstedt om elevernas synpunkt i Karis-Billnäs gymnasium.

I likhet med Mannila så anser Hägerstedt att det inte nu är fråga om att skolan skulle ha digitaliserats. Han säger att det är hela samhället som har digitaliserats.

– Vi måste lyfta fram det som vi är bra på. Bygga de strukturer som faller under vårt ansvar. Vad det nu handlar om är mobilanvändningens roll i just undervisning och fostran, säger han.

Skärmdump
FSL-paneldebatt. Linda Mannila, docent i datavetenskap, talar om hur mobilen inte ska negligeras som verktyg.

I FSL:s studio deltog Inger Damlin, förbundsordförande för FSL, Mirjam Kalland, professor i barnpsykolog, Linda Mannila, docent i datavetenskap, Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium i Raseborg, Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Hem och skola, samt Ann-Sofi Loo, ämneslärare i åk 7–9, för att diskutera resultaten och hur en skolvardag med mobiltelefoner bör se ut i fortsättningen.

Tidningen Lärarens chefredaktör, Mattias Fagerholm, ledde diskussionen.

Diskussionen är tillgänglig på FSL:s webbsidor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter