De får sin stridsduglighet certifierad i Åbo – betyget från Nato öppnar porten till uppdrag utomlands


Kompaniet från Björneborgs brigad övade och testades i Åbo på tisdsagen. Foto: Stefan Holmström
Soldaterna från jägarkompaniet vid Björneborgs brigad smälter in i omgivningen vid Heikkilä kasern i Åbo. Snödräktsbyxor och gröna jackor, så ska det vara då marken är vit men träden är snöfria.
Vid porten till militärområdet finns en vägspärr. I terrängen rör sig patruller. Kamouflerade Pasi-vagnar står lite varstans i terrängen.
– Ett misstänkt fordon har observerats nära stranden. Vi spärrar av området.
En patrull, ledd av två soldater med metalldetektorer, vandrar ned mot Uittamo hamn.
Bilen ska granskas – och vid behov oskadliggöras. Orsaken till försiktigheten är en lokal extremistgrupp som har placerat ut bilbomber.
Övningens manus utgår från krishantering i ett högriskområde. Kompaniets uppgift är att trygga kasernområdet samt rekognoscera, bland annat i Stor-Heikkilä eller Svalberga, där det finns ”flyktingläger”.

Övningens gulvästade officerare – till höger en vice kommendör för en infanteribataljon i Österrike – utvärderar Björneborgsenhetens duglighet. Foto: Stefan Holmström
Det som gör övningen speciell är alla finländska och utländska officerare med gula västar. De analyserar hur allt går till.
– Vi kan tala om certifiering, säger kommendörkapten Eki Lamminmäki.
Lamminmäki, som arbetar vid Marinens stab i Åbo, leder den Nato-utbildade evalueringsgruppen. Nato har också två egna representanter på plats för att övervaka evaluerarna.
Det är lite som då ett klassificeringssällskap certifierar ett företags verksamhet: Alla processer och detaljer nagelfars.
– Det handlar om allt från de anställdas arbetsavtal till exempelvis hur tandvården är skött, säger Lamminmäki.
Jägarkompaniet från Björneborgs brigad synas i sömmarna. Är förbandet stridsdugligt enligt militäralliansen Natos högsta evalueringsnivå NEL2
– Det handlar om Natos standardiserade utvärderingssystem som kan användas för nästan vilket truppförband som helst, säger överstelöjtnant Tapio Huhtamella.
Huhtamella är kommendör för Satakunta jägarbataljon, en del av Björneborgs brigad, och som utbildar soldater för krishanteringsuppdrag.

Fordon som skulle in på kasernområdet checkades också med spegel. Foto: Stefan Holmström
Finland har anmält beredskap att ställa ett jägarkompani till förfogande för Natos snabbinsatsstyrka, NRF. För att vara med i ”poolen” ska man uppfylla NEL2-kraven. En enhet kan vara stridsduglig rent militärt sett men i övrigt funktionellt oduglig för ett uppdrag utomlands.
– Vi har 850 frågor för den här veckan, säger Lamminmäki.
Första jägarkompaniet i Björneborg är en del av Finlands internationella beredskapsstyrka. Beväringarna förbinder sig att vid behov snabbt rycka in igen, kanske för ett uppdrag utomlands.
För att komma med i beredskapsstyrkan ska man klara ett tvådagarstest som inte bara är fysiskt tungt men också intervjuas på engelska.
– Det kommer folk till oss från hela Finland, ända från andra sidan Polcirkeln, säger Huhtamella.

I övningen är aspirant Nummila vice kompanichef. Foto: Stefan Holmström
En av dem är aspirant Nummila från Somerniemi i Somero.
– Jag sökte till den här styrkan eftersom jag räknade med att det här är ett gäng med hög motivation.
Efter armén är Nummilas första mål att bli fysioterapeut. På sikt räknar Nummila med att han kanske också söker till de finska FN-styrkorna.
Med skottsäkra västar och all utrustning är det svårt att se gradbeteckningar. Alla beväringar är hur som helst undersergeanter, sergeanter eller aspiranter.
I övningen är aspirant Nummila vice kompanichef. Chef är löjtnant Henri, stamanställd. Vissa anger släktnamn, somliga förnamn, andra inga namn alls.
En av övningens anonyma är kapten. Han är ”spelledaren” som i orange väst koordinerar programmet.
– De som inte ger sitt namn har deltagit i eller är på väg att delta i en krishanteringsoperation utomlands, säger Huhtamella.
Anonymitet ger trygghet. Enligt Yles aktualitetsprogram MOT har finländare som deltagit i operationer utomlands utsatts för hot – också dödshot – efter att de återvänt till Finland. Hot har också riktats mot deras familjer, enligt MOT.

En Pasi-vagn körs ut på Bultgatan då Uittamo hamn avspärras på grund av ett misstänkt fordon. Foto: Stefan Holmström
I tisdagens solsken var ändå det här allvaret fjärran, då det var fullt upp med allt annat. Bilen i Uittamo hamn oskadliggjordes. Extremistgruppers värvare i ”flyktingläger” identifierades. Inkräktare på kasernområdet fångades.
På onsdag lämnar jägarkompaniet Åbo och fortsätter med mer stridsdominerad verksamhet, bland annat vid Oripää och Piikajärvi flygfält. Övningen avslutas på fredag.
– Då Natos representanter åker hem ger de snabb feedback men inte ett slutligt betyg. Därefter sänder vi vår evalueringsrapport till Nato, säger Lamminmäki.
– Vi talar om veckor eller kanske flera månader, säger Huhtamella.
Utgången borde inte vara svår att förutspå, då man beaktar att beredskapen redan tidigare bedömts vara sådan att NEL2-processen kunde gå enligt försnabbad tidtabell.
– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men vi kan väl säga att jag är hoppfull, säger Lamminmäki.

Beredskapsstyrkan lockar unga från hela Finland, säger överstelöjtnant Tapio Huhtamella, kommendör för Satakunta jägarbataljon. Foto: Stefan Holmström
NRF
Beslutet om Natos snabbinsatsstyrka fattades 2003. Styrkan förklarades vara redo för operationer 2006.
NRF är den första Nato-styrkan där land-, luft- och sjöstridskrafter samt specialstyrkor lyder under samma kommando.
Snabbinsatsstyrkan anses vara det största projektet för att förnya Nato efter kalla kriget.
Finland deltar i verksamheten med samma trupper som ställs till förfogande för EU, FN och organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
Ett beslut om ett deltagande i en NRF-operation fattas alltid av Finland.
Kustjägare från Dragsvik ska vara redo igen 2020
Marinens kustjägarkompani vid Nylands brigad var i NRF-beredskap 2015. Evalueringen inför beredskapen skedde i samband med övningen Northern Coasts 2014.
Det speciella med kustjägarkompaniet var då att reservisternas andel var då betydligt större jämfört med Finlands tidigare NRF-styrkor, ungefär 90 procent.
– Det visar vårt försvars kapacitet och reservisternas höga kunnande, sade försvarsminister Carl Haglund (SFP), då han bekantade sig med kustjägarkompaniets verksamhet vid den internationella övningen 2015.
Förberedelserna för nästa NRF-beredskapstur har redan inletts i Dragsvik. Upplägget motsvarar det som gällde 2015.
– Enhetens interoperabilitet med Nato evalueras hösten 2019 och beredskapsperioden infaller 2020, säger Nylands brigads stabschef Tapani Linnamaa.
Som en del av förberedelserna deltog en trupp från Nylands brigad nyligen i den internationella Trident Juncture-övningen, där Norge var värdland.
– Den kustjägarenhet som ställs till NRF-poolens förfogande 2020 är en del av en multinationell amfibiestridsavdelning. Enheten kan verka både till havs och på land, säger Linnamaa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.