De erbjuder nya serviceformer för barnfamiljer i Pargas

Sabine Mattila (tv) och Maria Wallin stöder barnfamiljer och har arbetsrum i Ankaret i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
Familjearbetare Sabine Mattila och barnfamiljernas servicehandledare Maria Wallin delar sedan någon månad tillbaka arbetsrum i familjehuset Ankaret i Pargas. De har byggt upp en ny serviceform eller nya sätt att jobba.
Det handlar om en lågtröskelverksamhet med fokus på tidigt stöd för barnfamiljer. Kunderna är alla barnfamiljer i hela Pargas, inklusive skärgården.
Mattila och Wallin kan träffa föräldrar, barn, mor- och farföräldrar eller närstående till barnfamiljen.
Kunderna kan de träffa i Ankaret, hemma hos familjen eller till exempel utomhus. I Ankaret finns även annan service för barnfamiljer, mödra- och barnrådgivningen, småbarnspedagogikens servicehandledning och familjerådgivningen med mera.
I Ankaret blir tröskeln extra låg
– För att vi skall vara så tillgängliga som möjligt, är familjehuset Ankaret en lämplig miljö. Vi vill finnas där familjerna är, säger Wallin.
Mattila har jobbat som familjearbetare i flera år, Wallin jobbade tidigare med handikappservice. Mattilas och Wallins service medför inte klientskap i familjeenheten, men de hör administrativt dit och har familjeenhetens chef Sami Salmivirta som sin förman.
Gemensamt för alla familjer är att det någon gång kan finnas behov av stöd i någon form, råd, konkret hjälp i hemmet, samtalsstöd, avlastning och till exempel att få sova några timmar under dagen, att fylla i Fpa-blanketter eller att hitta lämplig serviceform.
Servicen är kostnadsfri för kunden.
– Det finns inget ärende som är för litet, till oss kan man alltid vända sig, säger Wallin och menar bokstavligt det hon säger.
”Be om hjälp” kan man dygnet runt
På stadens sajt och på Familjehuset Ankarets sidor finns det en ”Be om hjälp-knapp”. Via denna knapp kan man snabbt få kontakt med Maria. Den här knappen kan man använda 24/7, och kontaktad blir man senast följande vardag.
– Det finns flera sätt att kontakta oss på; e-post, ringa, textmeddelande, besöka oss, eller via för familjen en färdigt bekant kontakt till exempel rådgivningen. Vi tar alltid kontakt senast följande vardag, säger Wallin.
Träff med alla gravida i Pargas är nytt
Som familjearbetare träffar Sabine Mattila numera alla gravida i Pargas. Hon träffar de blivande mammorna en gång under deras besökstid på mödrarådgivningen.
– Sen träffar jag dem igen när de blir barnrådgivningens kunder. Det här är ett sätt att presentera mig för familjerna, så att det ska vara lättast mögligt för dem att ta kontakt.
– Det ingår i lågtröskel-tänket, säger Sami Salmivirta. Vi vill att man är i kontakt redan vid små bekymmer, det är alltid bättre att få stöd innan problemen hopar sig.
Den bakomliggande tanken till de nya serviceformerna är att erbjuda stödet i ett så tidigt skede som möjligt. Undviker man långvarigare behov av stöd kan det samtidigt betyda en inbesparing för staden. Det vill säga då rätt åtgärd sätts in tidigt skede, kan man förhoppningsvis avvärja större problem.
– Det kan vara en så viktig sak som sömnen. Om en baby håller föräldern vaken flera nätter kan vardagen bli tung, säger Mattila.
Nytt också med en bostad man kan få sova ut i
– En riktigt ny serviceform som vi erbjuder familjerna är möjligheten för en förälder att få sova ostört en natt i vår lägenhet, säger Wallin. Konceptet är alldeles nytt och under utveckling.
– Vi jobbar enligt familjernas behov och skräddarsyr all service, säger Mattila.
Både Mattila och Wallin jobbar flytande på både svenska och finska. För vissa andra språk har familjeenheten hjälp av tolk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.