Förflytta dig till innehållet

De bästa blåbärsställena ska bli lättare att hitta – ny forskning utnyttjar AI

Lantmäteriverket
Drönare i somrig skog
Lantmäteriverkets forskningsprojekt använder drönare och bildbaserat datorseende för att samla in information om blåbärskördar. Tanken är att kunna skapa skapa bärkartor som kan användas för att hitta de bästa bärställena.

Största delen av blåbären i Finlands skogar förblir oplockade varje år, och det kan vara svårt att hitta de platser som ger bäst skörd.

Lantmäteriverkets nya forskning kombinerar olika slags insamlad information för att hitta de bästa bärställena.

Forskningsprojektet Ferox är ett samarbete mellan flera organisationer. I forskningen används autonoma drönare, material från laserskanningar, geografisk information och bildbaserade metoder för datorseende för att samla in information om bärskördar.

Utifrån den insamlade datan skapas sedan AI-modeller, som används för att avgöra vilka bärställen som är bäst, skriver Lantmäteriverket i ett pressmeddelande.

Hjälp av AI och orienterare

Förutom drönare har blåbärsskördarna också undersökts med bilder tagna med mobiltelefon, och antalet bär räknas sedan automatiskt från bilderna.

En separat mobilapp med djupinlärning har också tagits fram för att underlätta räknandet. Appen identifierar de bär som växer i riset på fotografierna. Forskarna har fått hjälp med bildinsamlingen av lokala orienteringsklubbar.

Datan kombineras med information om bärens växtförhållanden, till exempel skogs- och jordmånstyp samt ljusförhållanden. Utifrån detta kan forskarna skapa mycket exakta modeller av de bästa blåbärsställena och hur stor skörd de ger.

Enligt Lantmäteriverket är projektet för kortvarigt för att beakta årliga variationer i skörden.

En bråkdel ger den bästa skörden

Blåbärsplatserna har delats in i fyra kategorier, där endast cirka 0,7 procent av bärställena i Finland tillhör den kategori som ger allra bäst skörd.

– Vi fokuserar framför allt på att hitta dessa platser, som är bäst av alla och ger mest skörd. De har stort värde för bärplockare och är inte särskilt lätta att hitta själv, om man inte har ett djupare intresse för blåbärsplockning, säger professor Juha Hyyppä på Lantmäteriverkets Geodatacentral i pressmeddelandet.

Framöver kommer forskarna fortsätta med att också kartlägga lingon- och hjortronskördarna i olika delar av landet.

I sommar har det i Finland även publicerats andra appar som hjälper användarna att hitta blåbärsställen. Målen med den här forskningen sträcker sig ändå längre än så.

– Till en början undersöker vi hur exakta kartor man kan göra över ett mindre område med dessa nya tekniker. Sedan testar vi hur vi på ett kostnadseffektivt sätt kan generalisera dem till ett större område utan att kartornas exakthet blir alltför lidande. I framtiden kan motsvarande tekniker tillämpas även på annat än bärplockning, säger Hyyppä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter