Förflytta dig till innehållet

DB 2020 presenterade sig för besökare på studieresa runt Kimitoön

Dalsbruks hamn.

Dalsbruks hamn.

Dalsbruks hamn ligger nästan mitt i byn. ÅU-foto


För två år sedan startade gruppen DB 2020 med en stark vilja och målsättning att utveckla Dalsbruk. Då en grupp turismaktörer bekantade sig med Kimitoön var några representanter från gruppen på plats för att berätta om arbetet.
— Byn har i dag utnyttjat sitt potential bättre och har nu mer att ge än den hade då vi startade för snart två år sedan, säger Seidi Lindroos från DB Marina och D-Marin.
Hon beskriver bakgrunden så att det förr fanns en stor aktör i Dalsbruk, nämligen fabriken, som skötte det mesta. Då fabriken slutligen gick i konkurs fanns det behov av någon som skulle fortsätta att leda och utveckla byn.
Valsverket i Dalsbruk

Länge var det fabriken som skötte om hela byn. Den gick i konkurs i juni 2012, då under namnet FN-steel. ÅU-foto


– Hur skulle vi få Dalsbruk på kartan? Jo, tillsammans! berättar Lindroos om den drive för att göra byn livskraftig som då startade.
Ville Laitinen, verksamhetsledare för Festival Norpas, berättar att det tog rätt länge innan gruppen kom igång, men han var samtidigt överraskad över hur många aktörer det fanns som var villiga att samarbeta. Nu hoppas han att man kunde hålla kvar det ivriga idéskapande som fanns i gruppen i inledningsskedet.

Konkreta resultat

Några av resultaten som gruppen hittills nått är att det numera finns en webbplats (Dalsbruk.fi), som samlar information om byn, Dalsbruk har ett varumärke, det finns försäljningsstånd på torget för att bidra till en livlig torgtradition, Dalsbruk har som en helhet representerats på resemässan och så har projektet Dalsbruks stigar fått sin början genom gruppen.
Enligt Lindroos syns den positiva driven också i besökarsiffror, vilket hon har konkret exempel på från gästhamnen (fram till 12 augusti har man i år haft 100 fler övernattare än vid samma tid i fjol).
— Gruppen har främjat vi-känslan bland föreningar, företag, fast bosatta och fritidsboende och här finns nu mera växelverkan, säger Laitinen.
Lindroos fyller i att gemenskapen resulterar i att man numera också marknadsför andras produkter och tjänster från Dalsbruk.
Guiden Marjatta Grenman förde fram guidade bussturer och bruksvandringar som synliga resultat gruppen skapat.
— För båtmänniskor är Dalsbruk helt unikt, med tanke på all service här finns på gångavstånd från hamnen, säger Lindroos och räknar upp bland annat mataffärerna, alko, apotek och café.

Fem personer står framför åhörarskara i ett café.

Guiden Marjatta grenman, Seidi Lindroos från D-marin, Baltic Jazz verksamhetsledare Alexandra Lönnström och Festival Norpas verksamhetsledare Ville Laitinen. Längst till vänster Jenni Moberg från Coastal Bootcamp-projektet.

Receptet till framgång

Framgångsreceptet kärngänget ur DB 2020 delade ut till besökarna lät ungefär så här: Om man ska ändra tänkesättet hos en hel by till att agera tillsammans krävs tålamod. Alla ska bjudas in i inledningsskedet, och då ska man ha ett långsiktigt mål. Dessutom behövs någon som håller i trådarna för ett omfattande projekt som detta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter