Darling Sea – fängslande mångbottnat om miljöförstörelse och havet


Darling Sea. Videoistallation. Foto: Renja Leino
Hon tänker på att det är intressant att hon kan andas under vattnet. Renja Leino är 11 år och håller på att drunkna. Hon sitter på sjöbottnen, syret i hjärnan håller på att ta slut och hon tycker det är ljuvligt.
Ett halvt sekel senare: Projicerad på galleriets vägg ett jättelikt ansikte som sjunker under ytan, kommer upp och kippar efter andan i en explosion av skräck.
Men ögonblicket har inte med den personliga döden att göra.
-Jag hör till de människor som tänker på döden varje dag och jag har gjort det ända sedan jag var barn, berättar Leino.
Den vidöppna munnen och blicken som fångar betraktaren i en bubbla av vanmakt och ensamhet kan handla om den djupa rädsla som klimatförändringen och miljöförstörelsen sprider.
-När man betraktar världen från Korpo, där vi sitter trygga under en fantastisk stjärnhimmel fylls man av en stor ängslan då man tänker på hur nära katastrof vi är. För varje sommar och varje säsong funderar man på hur det blir i år med algerna. Och fisket har minskat enormt sedan jag var barn, förklarar Leino och tillägger:
-Det är ju inga sköna bilder det här. Det är för jävligt.
Och visst har bildkonstnär Renja Leino rätt i att budskapet i utställningens videoinstallationer och stillbilder inte är skönt.
Budskapet om att isarna försvinner, om blågröna alger som ligger som tjocka mattor i vikarna med döda fåglar i, om fiskarna som glimmar som slocknade stjärnor mot skuggan av en jättelik köl.
Samtidigt är installationerna och stillbilderna i all sin råa enkelhet estetiskt fängslande och tillsammans med rytmen av långsam lek på piano och ljudet av vågors andetag mot en strand, skapar konstnären ett vemod som bidrar till en mångbottnad konstupplevelse.
Parallellt med det politiska budskapet finns tankar om tid, förändring och förgänglighet.
Fasa varvas med skönhet, varvas med vemod och varvas med generationer av glädje – som en av videoinstallationerna heter – och ytterligare en dimension: Skärgårdshavet, Östersjön och människor som flyr över Medelhavet.
En katastrof som också den bidragit till att tvinga fram Darling Sea.
Kommer från: S:t Karins
Bor: I min mans barndomshem i Korpo
Familj: Bengt Andersson och fullvuxna barnen Helmi 22 år och Onni 25 år
Jobbar som: Sedan slutet av 1990-talet lektor i fotografi vid Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola
Aktuell med: Utställningen Darling Sea på fotocentrum Peri i Wäinö Aaltonen museet i Åbo
Dold talang: Bra på att hitta svamp och extra bra på att få syn på ormar
Älskar: Naturen och biblioteket i Korpo
Hatar: Det finns väldigt många svar på den frågan. Mina arbeten får tala för sig: Orättvisor, miljöförstöringen, klimatförändringen, gruvlagen …
Firar: Ja visst tänker jag fira! Det känns fint att fylla 60 år!
Renja Leino är född och uppvuxen vid Kustösundet i S:t Karins men har de senaste 25 åren har bott i Korpo där hon har sin studio. I höst fyller hon 60 år och firar samtidigt 30 år som bildkonstnär.
På den omöjliga frågan hur hon hur som konstnär förändrats under tre decennier svarar Leino att gränsen mellan föreställande och personligt kanske blivit suddigare.
Det märks också i den nu aktuella utställningen det till exempel i videoinstallationen Darling Sea är Leino själv som vinterbadar.
-Kanske det berättar något om att jag är både del och drabbad av det som sker i världen i dag. Som konstnär kan jag lyfta fram diskussionsämnen och förhoppningsvis göra något som berör människor.
I början av 1980-talet studerade Renja Leino psykologi, dramatik, estetik och sociologi vid Uppsala universitet. Ett möte med filmfotografen Sven Nykvist och en intervju om ljussättningen i hans arbeten, förändrade ändå allt.
-Hans absoluta ärlighet om kärleken till sitt arbete gjorde så stort intryck på mig. Jag kände att jag lever fel liv och inte gör det jag borde göra, berättar Leino.
Uppsatsen om ljussättningen blev halvgjort och Leino började studera konst på Konstfack i Stockholm i stället. Under årens lopp har Leino ställt ut både i hemlandet och utomlands och hennes verk har inkluderats i Finska statens, Finlands fotografiska museums, Wäinö Aaltonen museets, Uleåborgs konstmuseums, EMMAs, T-sjukhusets och Helsingfors stads konstmuseums konstsamlingar.
Studion har Leino i Korpo därifrån hon pendlar till jobbet som lektor i fotografi vid Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola.
Till vissa delar handlar utställningen Darling Sea om år av arbete som nu utmynnar i ett ställningstagande.
-Färjpersonalen noterade säkert galningen som står och filmar i 25 graders kyla, utbrister Leino, men fortsätter allvarligt: Vi håller ju på att förlora isen, så jag har skapat ett videoverk på tre kanaler av is som ett slags arkiv.
Under flera vintrar filmade Leino isflaken varje gång hon befann sig på någon av färjorna till eller från Korpo. Verket ”Archive in ice” (ung. ”Isarkivet”) består av totalt 3,5 timmar av isflak i rörelse. Isflak som smälter, bryts sönder och i grafiskt spännande former rör sig i vågorna.
Elvaåringen drunknade inte för någonstans i hjärnans labyrinter ringde en avlägsen klocka: Människan kan inte andas under vattnet. Och barnet kämpade sig upp till ytan men minnet av gränslinjen förpliktigar.
-Man måste våga göra det som är viktigt och säga som det är, slår bildkonstnär Renja Leino fast.
Utställningen är öppen 31.8 – 30.0 klockan 18-20. På onsdagar klockan 17-18 ordnas en serie diskussioner kring temat hav med inbjudna experter och konstnären. Inträdet till diskussionerna är fritt.

Bildkonstnär Renja Leino. Foto: Monica Forssell
Monica Forssell
040 860 3961/monica.forssell@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.