Därför vill fågelskyddsförening stoppa örnjakten

Ålands fågelskyddsförening lämnade tillsammans med Birdlife Finland in det besvär som stoppade landskapets planerade skyddsjakt på örn.
– Vi tror inte att det är rätt väg att gå, säger Tommy Pettersson, vice ordförande i föreningen.
Ålands fågelskyddsförening är som lokalförening medlem i Birdlife Finland och har besvärat sig mot landskapets beslut att skjuta sex havsörnar på Lågskär för att skydda ejderstammen. I onsdags stoppade Högsta förvaltningsdomstolens beslut tills att båda parterna hörts.
LÄS OCKSÅ
– Nästa år kommer det någon annan som vill göra samma sak. Då sprider det sig till Sverige och fastlandet. De farhågorna har varit med i diskussionen även om vi inte kan veta om det blir så, säger Tommy Pettersson.
I Norden har man under en längre tid vidtagit åtgärder för att bevara havsörnen. Pettersson vill inte att skyddsjakt på en fredad fågel som havsörn ska bli vanligare.
– För det första kan vi inte säga att det är örnar som är hemmahörande från Åland. Havsörnar rör sig över stora områden. De kan komma från Sverige, fastlandet och möjligen också Estland.
Tomrum fylls
Pettersson och fågelskyddsföreningen tvivlar på att skyddsjakt är lösningen för att bevara ejderstammen.
– De tomrummen man skapar nu genom att skjuta sex örnar täpps snabbt igen av nya örnar. Lösningen blir då att skjuta fler nästa år. Det tycker inte vi om, vi är ju en fågelskyddsförening.
Behövs mänskliga åtgärder för att bevara ejdern?
– Det är möjligt att man behöver. Men vi tror inte att skjuta örnar är lösningen.
Pettersson säger att man måste beakta att även om populationen minskat kraftigt hade Östersjön en stor ejderpopulation förr. Han säger att det på sin topp fanns 300 000 ejdrar i Östersjön på 1990-talet.
– Det är ännu en av de vanligaste häckande fåglarna i Östersjön. Det finns runt 100 000 kvar.
– Fastän människan inte är där och petar är det en naturlig utveckling. Det är vår syn på saken men den delas inte av alla och det har vi inte väntat oss heller.
I fjol sköts tre havsörnar innan skyddsjakten tvingades stoppas på grund av fågelinfluensan.
Besvär mot örnjakt
- Birdlife Finland och Finlands naturskyddsförbund besvärade sig över ett liknande skyddsjaktbeslut på havsörn i fjol. Men det visade de sig att de inte hade besvärsrätt då de inte är lokala miljöorganisationer.
- I år var det möjligt att besvära sig via lokalföreningen Ålands fågelskyddsförening.
- Fem örnar fick skjutas som en del av skyddsjakten i fjol. Men landskapet drog tillbaka tillståndet efter att tre havsörnar hade skjutits på grund av misstänkt fågelinfluensa.
Örnens jakt på ejder blev film
En film som visar hur havsörnar jagar ejder delades av landskapsregeringen efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut att stoppa skyddsjakten vid Lågskär.
Materialet är filmat och redigerat av Peter Sjöberg/Flygfoto.ax.
”För att bidra till beskrivningen av hur förhållandena på Lågskär brukar se ut och bakgrunden till att landskapsregeringen har ansett att skyddsjakt är en nödvändig åtgärd att ha i beredskap har landskapsregeringen tagit fram en film om fågellivet på Lågskär”, så skrev enheten för jakt- och viltvård på sin hemsida i torsdags.
Jonathan Vik/Anna Björkroos
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.