Därför tilldelades chefredaktören på Ny Tid Topeliuspriset

Janne Wass får Topeliuspriset år 2024. Wass, uppvuxen i Dalsbruk, arbetar sedan 2014 som chefredaktör på tidskriften Ny Tid.
Han får priset för bland annat sina skarpa samhällsanalyser, och modig argumentation som breddar, balanserar och fördjupar diskussionen på det finlandssvenska mediefältet. Det här berättar Svenska folkskolans vänner i ett pressmeddelande.
Topeliuspriset, alltså det finlandssvenska publicistpriset, delas årligen ut av Svenska folkskolans vänner och Finlands Svenska Publicistförbund. Prissumman är 7 500 euro.
I gott sällskap
Wass var både överraskad och ärad av att han tilldelats priset, eftersom flera av hans förebilder är Topeliuspristagare.
– En av mina största förebilder är Ny Tids före detta chefredaktör Peter Lodenius som tilldelades Topeliuspriset i 1995. Den kunskapsbank han hade i sitt huvud var fullständigt otrolig. Att han dessutom lyckades skriva så fint i lång form med en ofta lite underfundig humor gjorde att hans texter alltid var oerhört läsbara, säger Wass.
En till av Wass förebilder är den prisbelönta frilansjournalisten Jeanette Björkqvist, som tilldelades Topeliuspriset i 2017.
– Sättet med vilket Jeanette Björkqvist sätter sig in i ämnet hon skriver om och går in på djupet är avundsvärt. Både Lodenius och Björkqvist har ett djupt samhällsengagemang i botten av sin journalistik som inspirerat mig väldigt mycket.
Mångsidig chefredaktör
Som chefredaktör på en liten redaktion säger Wass att man får jobba både som samhällsredaktör, politisk redaktör, ekonomiredaktör och kulturredaktör.
Wass har byggt upp dessa färdigheter under sin karriär, som även inkluderar fyra somrar som sommarredaktör på Åbo Underrättelser.
– ÅU var den absolut bästa journalistskolan man kan få. Då kastades jag med röven före i djupa ändan av simbassängen. Jag såg hela spektret av vad journalistik kan vara på ÅU.
Wass vill också lyfta fram ÅU:s före detta chefredaktör Torbjörn Kevin som vann Topeliuspriset i 2001.
– En till stor förebild är såklart Torbjörn Kevin, vars samhällsanalyser alltid var helt utsökta att läsa. Då jag skriver mina ledare i dag har jag alltid Kevin i bakhuvudet och tänker hur han skulle skriva.

Att fatta journalistiska beslut på basis av vad som ger fler prenumeranter och annonsintäkter leder till att vi upphör vara journalister och i stället blir försäljare av vårt medium.
En av utmaningarna i journalistikens framtid är enligt Wass den ökade konkurrensen och dess konsekvenser.
– Jag ser en oroväckande trend både globalt och inom Svenskfinland att man börjat stirra sig blind på användarstatistiken.
Användarstatistik kan bland annat användas för att formulera rubriker och bilduppsättning, men främst för att se vilka ämnen som folk läser mest.
– Då man skriver artiklar på basis av vad man från statistiken läst att människor vill ha, har man förkastat journalistens egentliga uppgift. Att fatta journalistiska beslut på basis av vad som ger fler prenumeranter och annonsintäkter leder till att vi upphör vara journalister och i stället blir försäljare av vårt medium, säger Wass.
Att ge läsarna det de inte visste att de vill ha
Bland motiveringarna till att Wass tilldelades Topeliuspriset var att han ständigt med personlig stil och en integritet som inte jagar klick, bidrar med relevanta kommentarer om politisk och kulturell utveckling.
– Min ledstjärna på Ny Tid har från början varit att inte ge våra läsare det de verkar villa ha, utan att ge dem det de inte vet att de vill ha.
200 000 euro
Prispengarna kommer till god användning, uppger Wass.
– Ny Tid görs med en budget på cirka 200 000 euro, vilket är ungefär samma som HBL:s vd Anna Hellerstedt har som årsinkomst. En ansenlig del av prispengarna kommer gå åt att betala ut kreditskulder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.