Förflytta dig till innehållet

Därför går det bra för butiken med flotta knivar, rosettjärn och grappaglas i Åbo

Monica Forssell
Två personer packar upp en låda.

Glänsande stekpannor, färggranna karotter, förkläden, kvarnar och skinande termoskannor.

– Det här är en godisaffär för vuxna, ropar en nöjd kund på väg ut från Tribeca med ett stort paket inslaget i rött papper och svart sidenrosett under armen.

Monica Forssell
Över 2000 olika produkter. Att det går bra för en specialaffär i centrum av Åbo är inte självklart. Pandemin och byggkaoset kring torget har haft en avskräckande effekt på kunderna. Men det finns undantag. Betjäning och många ben att stå på är viktigt, berättar företagarna bakom Tribeca.

Under de två senaste åren har specialaffärerna i Åbo haft det extra tufft. Både byggkaos och pandemi har skrämt i väg kunderna. Enligt den senaste rapporten om Åbos livskraftsindex försvann hela 23 affärer från centrum under åren 2020-2022.

Men, det har inte gått dåligt för alla. Specialaffären Tribeca, som säljer kökstillbehör på Hantverkaregatan i Åbo, utgör ett lysande undantag.

Företaget bakom affären har över tjugo år på nacken men själva stenfotsbutiken har funnits i bara två år. Under de här två åren har företagets omsättning ökat och i november flyttar man till större utrymmen ett stenkast från den nuvarande adressen.

– När det var som kärvast bytte vi bara lite fokus, svarar företagare Jaana Lundenberg på frågan vad man gjort rätt. Vi säljer inte bara i vår affär i Åbo utan till företag och restauranger runt om i landet. När det går neråt inom en sektor så satsar vi lite mera på en annan istället.

En man med två kvinnor i en affär.Monica Forssell
Det är en strid ström av kunder som kommer in i affären för att handla – så strid faktiskt att det är svårt att få Lundenbergs samtidigt på bild. Från vänster Rebecca Miettinen, Juha Lundberg och Jaana Lundenberg.

Det låter kanske lätt och självklart men har krävt en hel del optimism och påhittighet att bygga upp den palett av affärsmöjligheter som nu är verklighet.

Joyful, som företaget bakom Tribeca heter, drivs av Pikisborna Jaana och Juha Lundenberg. För en del av marknadsföringen och webbaffären som öppnar till hösten ansvarar Rebecca Miettinen .

Som exempel på flexibilitet kan nämnas att när butiksförsäljningen minskade under pandemin började Lundenbergs ordna kundkvällar och fokuserade mera än tidigare på företagsgåvor och restauranger. Nu står man just i beråd att börja leverera dansk lakrits till Wolt.

– Det kanske låter galet men vi försöker hela tiden hitta på nytt och anpassa oss. Vi har också väldigt många stamkunder vars önskemål vi lyssnar noga på. Vårt utbud ska motsvara efterfrågan, säger Lundenberg.

Också sådana gånger då efterfrågan överraskar. Så gick det i våras när ”alla” plötsligt skulle baka rosettkakor och saknade rosettjärn. Då var det bara att köpa in rosettjärn och se till att kunderna fick vad de ville ha.

Men köksredskap säljs också i de stora varuhusen som har breda och förmånliga sortiment. Hur kommer det sig att det lönar sig att driva en specialaffär för köksredskap?

– Den personliga servicen är a och o, svarar Jaana Lundenberg.

Matlagnings- och inredningsivern då som drabbat konsumenterna under pandemin, kommer den att hålla i sig?

Lundenberg är övertygad om att den gör det.

– Min åsikt är att människor har mera tid nu än före pandemin och att människor är intresserade av ganska grundläggande saker. Man vill vara tillsammans, bjuda hem vänner och duka vackert. Många unga är dessutom mycket medvetna konsumenter. De vill veta vad för slags material som använts i produkterna och om produkterna går att återvinna. Vi har svaren på den frågorna.

”Åbo centrum kommer att blomstra igen”

Enligt föreningen Elävät kaupunkikeskustat EKK:s senaste mätning har Åbo ett livskraftsindex på 3,22. Genomsnittet i landet är 2,47 och Tammerfors har ett index på 3,55.

Helsingfors index ligger under genomsnittet. Som mest har Åbos livskraftsindex varit 3,68.

Livskraftsindexet mäter antalet lediga affärsutrymmen samt antalet affärer och restauranger.

— Coronan och kaoset i centrum skrämde i väg kunderna. Det såg man nog, säger Åbo handelskammares vd Kaisa Leiwo.

Under åren 2020-2022 minskade antalet affärer i Åbo centrum med 23. Antalet restauranger ökade dock med 9.

Leiwo är ändå optimistisk. Hon tror att Åbo centrum igen kommer att blomstra. Till Åbos fördelar hör att centrum är ett tydligt område som det är lätt att hitta i.

— När torget nu blir klart tror jag att Åbo går förbi Tammerfors då det gäller livskraftsindex, säger Leiwo.

Åbo stadscentrumförenings färska verksamhetsledare Kirsi Eronen är också hon optimist. På frågan vad nya verksamhetsledaren hoppas att Stadscentrumföreningen ska kunna göra för Åbos specialaffärer svarar Eronen så här:

— Jag hoppas att vi kan marknadsföra det fantastiska utbud som finns i Åbo centrum och samtidigt lyfta fram hur lätt det är att ta sig in till Åbo centrum. Man når centrum med  bil, cykel, elsparkcykel, buss och till fots.  

Kvinna med glasögon.
Kirsi Eronen är ny verksamhetsledare för Åbo stadscentrumförening.

4 frågor till Kirsi Eronen

  1. Det bästa med Åbo centrum? Möjligheterna! När jag kommer till centrum vet jag att jag får tag på allt jag behöver och vill jag pausa så finns det flera caféer att välja mellan.
  2. I vilken stenfotsaffär köpte du senast något i Åbo? Jag besökte Hattu & Hansikas där jag köpte en mörkbrun hatt med yllebrätte som jag kan använda då jag fiskar.
  3. Hur rör du dig i centrum? Allra helst cyklar jag men om det regnar så använder jag bil eller buss.
  4. Vad äter du helst i Åbo om du äter på restaurang? Jag är en matmänniska och äter helst på något ställe jag inte tidigare ätit på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter