Därför finns det inget läkemedel mot huggormsbett på apoteket


– Om det blivit verifierat att det rör sig om ett allvarligt huggormsbett och huggormen har sprutat in gift i kroppen kan ormserum ges på sjukhuset, säger Anna-Kaisa Eronen som är apotekare. Foto: Flickr/Hannu Alatalo
Nyligen berättade SPT att det populära läkemedlet mot huggormsbett ”kyypakkaus” inte hjälper mot huggormsbett. Det har visat sig att kortison som finns i ”kyypakkaus” inte har någon effekt på huggormsbett.
Nu har det kommit fram att det inte heller finns något motgift som fungerar som vem som helst kan köpa på apoteket.
— Det ormserum som vi ger på sjukhusen ska injiceras direkt i blodådrorna och måste därför ges av utbildad vårdpersonal. Det är bara sjukhusen som får köpa ormserumet och det är dessutom dyrt, säger Anna-Kaisa Eronen, som är provisor.
Det finns alltså inget motgift mot huggormsbett som en privatperson kan köpa på apotek, utan det bästa rådet till en person som blivit biten av en huggorm är att ligga stilla för att undvika att giftet sprider sig i kroppen. Som medmänniska kan man lugna ner personen och se till att hen ligger stilla.
— Om det blivit verifierat att det rör sig om ett allvarligt huggormsbett, och huggormen har sprutat in gift i kroppen, kan ormserum ges på sjukhuset, säger Eronen.
En annan orsak till att ormserumet måste ges på sjukhus är att personalen där kan följa med patientens symtom som till exempel blodtryck och hjärtfilm. Laboratorieprover kan också tas.
Halsen och huvudet farligast att bli biten på
Olika människor reagerar olika på huggormsbett. Små barn och gravida kvinnor hör till den kategori av människor som ormbett är allra farligast för.
Det spelar också roll var i kroppen man blir biten. Kroppen reagerar allvarligast om man blir biten i halsen eller i huvudet.
— Det stämmer att kortison har visat sig ha en liten inverkan på huggormsbett, men det kan användas som förstahjälp. Speciellt för människor med allvarliga allergier mot ormbett kan det hjälpa, säger Elina Aaltonen på Apotekarförbundet.
För människor utan allergier ger Aaltonen några råd.
— Man ska inte röra huden kring huggormsbettet. Ifall man blivit biten i benet kan man sätta benet i ett högt läge och så ska man ta sig till sjukhus så snabbt som möjligt.
Kan man ta antiinflammatoriska värkmediciner för att lindra symtomen?
— Nej, det ska man absolut inte göra eftersom det kan förvärra symtomen, säger Anna–Kaisa Eronen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.