Förflytta dig till innehållet

DANS: KDC bekämpar klimatförändringen med dans och sång

Dansare på scen.

Foto: Amanda Grönroos


På ÅST:s scen uppträdde ca 50 dansare i Kashmi Dance Companys (KDC) välgörenhetsgala i fredags.
Syftet med showen var att uppmärksamma den pågående klimatförändringen. Alla intäkterna från evenemanget donerades till världsnaturfonden WWF.
— Tidigare showerna har varit till glädje för såväl dansarna som publiken men nu ville vi också hitta ett sätt att bidra till samhället genom det vi gör. Då föddes idén till att genom showerna samla in pengar till välgörenhet. Det finns många viktiga ändamål att stödja men vi landade på att understödja arbetet mot klimatförändringen. Det är ett problem som berör oss alla, oberoende vem vi är eller var vi är, skriver konstnärliga ledaren Karin “Kashmi” Eklund och producenten Frida Lassus i programbladet.

Kreativt kring temat

Kvällens tema togs i beaktande på många kreativa sätt.
Bland annat i dansen “The Lungs of our Planet” bar dansarna gröna klänningar som under dansen förvandlades till orange, vilket symboliserade de brinnande skogarna i Amazonas, Australien och Afrika.
Dessutom uppträdde cirkuskonstnären Markus Nivala från Aura Company med en eldshow.
Galans sista nummer “Corals” var en modern tolkning på hur korallreven långsamt dör. Korallens färg och mångfald syntest genom dansarnas rörelser och klädsel. När dansarna i slutet klädde av sig ”korallvästarna”, återstod endast mörker och stillhet. Det återspeglade den sanningsenliga bilden om hur viktig korallreven är för miljön.
Även smältande glaciärer, brinnande regnskogar, och kärnkraft uppmärksammades i kvällens uppträdanden.

Dansare under ett skynke av plast på scen.

Foto: Amanda Grönroos

Professor höll tal

Elina Pirjatanniemi, professor i folkrätt vid Åbo Akademi, höll ett upplysande tal om klimatflyktingars rättigheter.
I en asylprocessen ska en sökande till exempel visa att man i hemlandet löper risk att bli mördad eller torterad. Klimatflyktingar har inte samma rättighet att ansöka om asyl, eftersom naturfenomen eller obrukbar mark som följd av klimatförändringen inte direkt anses som ett mänsklig förföljelse.
Det är svårt att bevisa klimatflyktingars kris och att skilja en klimatflykting från en ekonomisk flykting.
Mikael Hildén från det strategiska klimatprogrammet vid Finlands miljöcentral (SYKE) höll tal om konsekvenser av och åtgärder för att motarbeta klimatförändringen.

Många dansare på en scen.

Foto: Amanda Grönroos

Ångestfyllt — men också attityd

Stämningen i de flesta uppträdandena var ängslig och ångestfylld, vilket stärkte känslan av brådska och oro till temat. Trots allt var KDC:s kännspaka stil och attityd tydlig på scen.
I dansernas musik hade även inslag från offentliga tal om världskriser integrerats. Bland annat användes ett tal av klimataktivisten Greta Thunberg med i musiken till dansen “Either we do, or we don’t…”.
Små glimtar av hopp infördes i enstaka bidrag under kvällen, bland annat i sången “Imagine” av Cajsa Sundström och i dansen “A Million Dreams”.
Budskapet är klart: Vi befinnes oss i en kris och upplever tvivel och rädsla, men vi måste hålla hoppet levande.

Två dansare på scen

Foto: Amanda Grönroos

KDC:s välgörenhetsgala
På ÅST den 28 februari
Konstnärlig ledare och huvudkoreograf: Karin “Kashmi” Eklund
Producent: Frida Lassus
Koreografer: Emilia Tynkkynen, Hanna Södergård, Emilia Törnblom
Sång: Sarah Nedergård, Annika “Myyri” Ruokolahti, Annette Clarissa Lundell, Cajsa Sundström

Dansare på scen.

Foto: Amanda Grönroos

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter