Dalsbruksbo ser till att kinesernas skidor löper under hemma-OS – men det börjar räcka med nudlar och ris

– Det blir mer internationellt dag för dag här. Vädret är väl rätt vintrigt, kallt säger en del, men det tycker jag inte själv, säger Dalsbruksbon Mats Johansson som strax inleder sin tredje månad på plats i Kina och det nationella skidcentret i Kuyangshu.
Orsaken: han är med i det kinesiska längdåkningslandslagets serviceteam inför och under vinter-OS.
Klimatet ett helt annat än hos oss
Då ÅU får tag på Johansson per telefon är det redan sen kväll i Kina. Ännu en lång arbetsdag är över och så småningom börjar det dra ihop sig till allvarets stund.
Det blir lätt 10 till 12 timmars arbete per dag, det är sammanlagt 12 åkares utrustning han och de andra ska se till att fungerar optimalt.
– Klimatet här är torrt, så trots att vi i morse hade -19 grader här känns det inte alls lika kallt som -19 hemma i Åboland.
Internationellt team
Johansson är den ena av två finländare i det internationella serviceteamet med bland annat norrmän och ryssar som ansvarar för de kinesiska skidåkarnas utrustning. Johansson har specialiserat sig på fästvallningen.
– Engelskan är det gemensamma språket, vi nordbor har dessutom en engelskspråkig tolk och ryssarna en egen tolk. Men idrottsspråket är nog rätt så internationellt trots allt, så vi förstår varandra rätt så bra trots att man inte alltid har ett gemensamt språk, skrattar Johansson som officiellt slutade som bildningschef i Kimitoöns kommun den 1 november – och tre dagar senare satte sig på flyget till Kina.
Så här ordnas vinter-OS 2022
Kuyangshu som ligger omkring 180 kilometer nordväst om Peking, strax norr om kinesiska muren, kommer att fungera som bas för längdåkning, skidskytte, backhoppning och snowboard samt freestyle de kommande 18 dagarna. I de internationella sändningarna används oftast det övergripande namnet Zhangjiakou som är den närmaste stora miljonstaden.
Temperaturen de senaste dagarna har pendlat mellan nattens -20 grader och omkring noll mitt på dagen. En ytterligare utmaning för serviceteamen är sanden som kan blåsa in från Gobiöknen i södra Mongoliet och Inre Mongoliet på den kinesiska sidan, en bit norr om skidorten.
Yanqing, närmare bestämt byn västra Dazhuangke, står i sin tur värd för de alpina grenarna samt kälkgrenarna bob, rodel och skeleton.
Peking står värd för invignings- och avslutningsceremonierna och alla skridskogrenar, ishockey, curling samt Big Air i snowboard och freestyle.
I själva verket tjuvstartar OS redan i dag med bland annat curling, men för Mats Johanssons del är det damernas skiathlontävling på lördag morgon finsk tid som blir startskottet. Den sista längdåkningstävlingen i Zhangjiakou är damernas tremil med masstart under den sista tävlingsdagen, den 20 februari.
Första finländare i hetluften blir freestyleåkarna Olli Penttala, Jimi Salonen och Severi Vierelä i kvalet till herrarnas puckelpist som inleds klockan 13.45 på torsdag. Invigningen är på fredag klockan 14.
Yle och Discovery Finland (TV5) delar på tv-rättigheterna i Finland.
Klicka på OS-symbolerna för att se mera information om de olika tävlingsplatserna.
Coronatestats åtminstone 100 gånger
Johansson bor tillsammans med resten av serviceteamet på ett hotell en bit från OS-byn i Zhangjiakouregionen och det är egna ”coronabubblor” som gäller. Testningsprocedurerna är strikta: då han anlände till Kina i november var det först två negativa test innan avresan, två test på flygfältet då han anlände och ett till innan han fick lämna hotellrummet.
– Under de första 45 dagarna var det test var tredje dag som gällde, den senaste månaden testas vi varje dag. Som tur är tas proven från svalgen, så det är inte fullt lika obehagligt som att testa i näsan. Man börjar nog bli härdad, jag har väl testats omkring 100 gånger sedan jag kom hit.
Fröet såddes redan 2018
Fröet till samarbetet med det kinesiska längdåkningslandslaget såddes egentligen för fyra år sedan, då Johansson under tre veckor var med truppen under OS i Pyeongchang i Sydkorea. Dessutom har han varit med och hjälpt till tidvis under världscuptävlingar och i samband med paralympiska spelen.
Projektet inför vinter-OS 2022 inleddes för hans del förra hösten – och nu ska frukterna skördas.
Hur ser förutsättningarna och förväntningarna ut för åkarna?
– Vi har en trupp på sex damer och sex herrar varav fyra får delta per tävling. Jag skulle säga att förväntningarna är ganska realistiska, merparten av åkarna har börjat ka skidor först för fyra år sedan. I damlaget finns också några mer rutinerade åkare. Som bäst kan det bli en placering mellan sjätte och tionde, skulle jag säga. På herrsidan finns det chanser att våra åkare åtminstone tar sig vidare från första heaten i sprinten, analyserar han det unga lagets förutsättningar.
Resurserna ska det i alla fall inte fallera på. Det mest utmanande har ändå varit att hitta rätt skidor.
– Då åkarna själva inte har så lång erfarenhet kan de inte alltid säga om en skida är bra eller dålig, utan det ansvaret faller på oss i serviceteamet. Den senaste veckan har vi testat 400 par skidor.
Du börjar ha skidkvoten fylld då antar jag, kommer man alls att se dig i spåren här hemma då du återvänt till Finland?
– Nog ska jag ta mig ut i spåren där hemma också om det lyckas, efter det här har jag säkert bättre kondition än jag haft på tio år och då är man ju också ivrigare på att motionera och röra på sig, skrattar han.

Kinesisk app behövdes
Kontakten hem till nära och kära håller han regelbundet via Whatsapp, men på vissa ställen är det bara den kinesiska WeChat-appen som fungerar. Så den har man också fått lov att installera på hemmafronten.
Klassikerfrågan: vad har du saknat mest från Finland under dina månader i Kina, förutom nära och kära förstås?
– Alltså maten här är riktigt bra, väldigt hälsosam och kvaliteten är bra. Men efter att man jobbat tolv timmar skulle det ibland vara riktigt gott med något annat än nudlar och ris. Ju närmare OS vi kommit, desto mer inslag från det västerländska köket har det ändå dykt upp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.