Förflytta dig till innehållet

Dalsbruks första sjusovare åker i vattnet på lördag

Adrienne Westerback
man på en hamnkant

Adrienne Westerback

Leif Lindgren visar var sjusovaren kommer att slängas i vattnet på lördag. Foto: Adrienne Westerback.


När Dalsbruks byalag i vintras planerade årets program prickades lördagen den 27 juli in som en evenemangsdag. Det var först efteråt som styrelsen insåg att det också råkade vara sjusovardagen.
Enligt byalagets ordförande Leif Lindgren är hela evenemanget, som man döpt till ”Det händer i Bruke”, därför inte datumbestämt utan helt enkelt bara lämpligt nog sammanfaller med sjusovardagen.
– Men den har ju aldrig tidigare uppmärksammats här så vi tyckte att vi kunde passa på och ordna ett litet sjusovarjippo också, säger han.

Ännu hemligt vem sjusovaren är

Dagen inleds med ett sjusovartåg som startar vid Masugnen klockan 6.45 och går ner till hamnen där den på förhand utvalda sjusovaren sedan kastas i vattnet.
Sjusovaren kommer att skjutsas i en gammal fabrikskärra och sjöräddningen är på plats för att hjälpa hen upp ur vattnet. Men vem personen är får man veta först på lördag.
– Det avslöjar jag inte. Jag kan säga att det är en Dalsbruksbo som folk känner igen, men det är inte jag, skrattar Leif Lindgren.
Resten av programmet fortsätter inte omedelbart när sjusovarceremonin är över, men de lokala caféerna öppnar tidigare så att de som kommit till jippot kan gå och äta frukost efteråt. Jakten Eugenia arrangerar dessutom en frukostkryssning som avgår klockan 8.30 och är tillbaka klockan 11.
Programmet sätter igång igen klockan 9 med en volleybollsturnering i Parken och försäljning på torget. Cecilia Weckström drar yoga i Parken klockan 9.30 och en halvtimme senare seglar Dalsbruks scouter med optimistjollar vid hamnen.

Cecilia Weckström drar yoga i Parken under lördagens evenemang. Foto: Adrienne Westerback.

Digert program hela evenemangsdagen

Bruksmuseet och Glashyttan håller öppet för besökare hela dagen, och när scouterna har seglat färdigt finns det möjlighet att prova åka vattenskotrar vid hamnen.
Den 27 juli råkar också vara den nationella Bastudagen så både Bruksbastun och Gamla bastun är varma för badare ända in på kvällen.
Evenemanget avrundas med smoveygymnastik i Parken och Dragsfjärds Dragspelsklubb som spelar på torget fram till klockan 14.
Leif Lindgren menar att den här dagen är ett sätt att få till liv och rörelse i Dalsbruk.
– Jag brukar säga att vi kanske är lite galna som ordnar så mycket, men det är ju nog en gemensam kärlek och omtanke till byn som är det största skälet. Det här skapar också en möjlighet för folk att få komma ut och umgås med andra.

Dalsbruks bruksmuseum hör till de ställen som håller öppet på lördag. Foto: Adrienne Westerback.

”Hoppas dagen uppskattas”

Leif Lindgren tycker det är roligt att byalaget är så aktivt, men alla arrangemang kräver också en hel del planering.
Utöver evenemanget ”Det händer i Bruke” har föreningen också varit med på säsongsöppningen i början av juni och ordnat kvällstorg tre måndagar i juli.
I augusti är det Forneldarnas natt som gäller och under hösten förbereder man sig för Dalsbruks julmarknad, innan det blir dags att planera följande års program.
Lindgren tror att kvällstorgen återkommer ännu nästa sommar men om sjusovarjippot ordnas igen vet han ännu inte.
– Men jag hoppas ju att folk tycker om det och vill att vi ordnar det igen, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter