Dalsbruks Fabrik har fyllt hälften av sina fabrikshallar

Mer liv och rörelse än utsidan kanske avslöjar är det nu på fabriksudden i Dalsbruk. För många påminner de gamla, enorma, gråa byggnaderna om ortens glansdagar då järnindustrin var i full gång.
Det har gått åtta år sedan FN-steel gick i konkurs och nu vaknar sakta ett nytt liv i fabrikshallarna, under ledning av Dalsbruks Fabrik Ab, som förfogar över huvudparten av byggnaderna samt den viktiga kommersiella hamnen.
Bolagets verksamhet går ut på att ställa i ordning och hyra ut lokaler åt företag. För det ändamålet har man 22 000 kvadratmeter hallutrymme att erbjuda.
De stora byggnaderna invid Bruksviken ägs av den andra stora aktören på udden, DB-Marina.

15 företag hyr in sig
Just nu är ungefär hälften av Dalsbruks Fabriks lokaler uthyrda cirka 15 olika företag. Här finns bland annat ett VVS-företag, en asbestsanerare, en fotoateljé, ett byggföretag, ett transportföretag, ett företag för båtservice och så två nykomlingar: lokala Skärgårdens Minilager och modulhusbyggaren Teijolog.
Den stora och viktiga basen utgörs dock av tre stora aktörer inom lantbruksbranschen. Över hälften av utrymmet i hallarna är nu uthyrt.

– Det här är en tillfredsställande situation som överträffar förväntningarna, speciellt med tanke på att hallarna friställdes för bara ett halvt år sedan. Vi har balans mellan det vi gjort och det vi hyr ut, men förstås jobbar vi hela tiden med att få också resten i användning. Målet är att till sommaren få ytterligare några tusental kvadratmetrar uthyrda, säger Göran Eriksson, vd för Dalsbruks Fabrik.

Stort jobb att montera ned efter FN-steel
I vintras rodde man i land det stora projektet med att montera ned gamla maskiner och annan utrustning som använts i fabriken. Det här jobbet utfördes på ett drygt år av närmare 40 personer.

Totalt handlade det om 6 000 ton stål – det mesta blev skrot, men vissa delar av maskineriet monteras upp på nytt i Israel.
– I våras slöt vi nya avtal med företagen inom spannmålsbranschen, och lovade ha utrymmena klara i augusti, säger Eriksson.
I en handvändning går det dock inte att omvandla en gammal industrihall till lager för spannmål, eftersom det finns krav på att lagret måste vara tätt och dammfritt.
En miljon euro har bolaget investerat i att sätta utrymmena i ordning för det. Här har byggts 600 meter kraftiga innerväggar, som ska hålla för spannmålen, man har förnyat 3 000 kvadratmeter yttertak samt 8 000 kvadratmeter golvyta.
Arbetet har sysselsatt ett tjugotal lokala entreprenörer.
– De har utfört ett utmärkt arbete, understryker Eriksson.

Dalsbruks Fabrik strävar efter att snygga till hela området, för att ge ett fräscht första intryck och skapa en ny image för området. Bland annat har man förnyat en del fasader.

En stor reparationsskuld fick Dalsbruks Fabrik på köpet vid affären med FN-steels konkursbo år 2016. Anläggningarna var nedslitna och byggnaderna var inte speciellt välhållna. Allt hade stått stilla i uppemot tio år, efter långa förhandlingar med konkursboet.
Golven krävde åtgärder då hallarna väl var tomma. Nu har bolaget låtit reparera, gjuta och asfaltera 80 procent av golven.

Plats för tung industri
Vissa av företagen som hyr in sig hos Dalsbruks Fabrik finns i den gamla verkstadsbyggnaden, medan fler finns i den 330 meter långa ”Megahallen”, alltså där valsningslinjen tidigare löpte.
Eriksson ser att Megahallen bäst lämpar sig för tung industri, och förhandlingar har förts bland annat med aktörer inom varvsindustrin.
– Men tröskeln för att starta upp en ny enhet är hög, och dessutom är man inte säker på att arbetskraft hittas. Coronakrisen har därtill lett till avbrott i dessa förhandlingar.
Spannmålsbranschen hyr 1000-tals kvadratmeter
En bransch Eriksson tror mera på är lantbruket, gällande både lagring, förädling, logistik och utskeppning.
Redan hyr tre stora aktörer inom den branschen in sig på fabriksområdet i Dalsbruk: Avena Nordic Grain och de nya hyresgästerna Hankkija Maatalous och Agro Lantmännen Ab. Var för sig förfogar dessa företag över tusentals kvadratmeter hallutrymme för spannmålslagring i Dalsbruk.
Hamnen viktig
För Dalsbruks Fabrik är hamnen i nyckelposition.

Förra veckan lastade ett fartyg 3 400 ton spannmål här. Fortfarande är det främst havre det är frågan om, men även andra spannmål kan bli aktuella.
Av årets skörd räknar man med att exportera tiotusentals ton från Dalsbruk.
In till hamnen kommer bland annat konstgödsel, och just nu är kajen fylld av energived som kommit från Åland och väntar på att åka vidare.

Ungefär en gång i veckan anlöper ett fartyg Dalsbruks hamn. Den är öppen året om och hit leder en officiell farled med ett djup på mer än åtta meter.
I hamnen samarbetar Dalsbruks fabrik med hamnoperatören Seaport Logistics Oy.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.