Förflytta dig till innehållet

Dalsbrukhöghus i 70-talsstil ska bli konstverk – konstnär från Tammerfors har fått uppdraget

Emilia Örnmark
två personer vid ett höghus
Konstnären Verna Tervaharju som ska måla muralerna på höghusen i Dalsbruk och Ville Laitinen som är ansvarig för Norpas Artpark. I bakgrunden syns Dit-center, på vilket den första muralen ska målas.

Stora muraler kommer att pryda väggarna av de betonghöghus som från berget ovanom Lilla Masugnsträsket vakar över Dalsbruk. Det här ska föreningen bakom den årliga Norpas-festivalen se till.

Muralerna förverkligas inom Artpark-serien och blir dess tionde konstprojekt.

Konstverken ska visualisera Dalsbruk, men vad motivet blir har inte klarnat än.

Bildkonstnären Verna Tervaharju från Tammerfors ska förverkliga muralerna och fungerar som projektproducent. Orten är känd för henne genom frivilligarbete för festival Norpas sedan år 2015.

– Det ska bli roligt att förverkliga muraler just här! säger Tervaharju.

dam vid ett bord fullt av skisserEmilia Örnmark
Verna Tervaharju har skapat muraler förr. Här med ett urval av tidigare verk.

Det framkommer att hon en gång övernattat i Dit-center och då konstaterat att väggen skulle lämpa sig ypperligt för en väggmålning.

Ville Laitinen, ansvarig för Norpas konstnärsresidens och Artpark, säger att man länge gått i tankar om muraler i Dalsbruk.

– Vi ville ha en konstnär med känsla för Dalsbruk, säger Laitinen om konstnärsvalet.

Första muralen i sommar

Planeringen startar nu och sommaren 2024 ska den första muralen förverkligas på Dit-centers vägg. De två andra muralerna är planerade att målas på de bredvidstående Trollberga-husen under Kimitoöns 700-årsjubileumsår 2025.

– De här väggarna ropar efter något. Besökare brukar ofta tycka att Dalsbruk är en fin by, men att höghusen är fula. Själv gillar jag dem, de synliggör byns olika tidsperioder, säger Laitinen.

Det handlar alltså om betongkvarteret Trollberga (Trollberga, Klockberga och Dit-center) som är byggt på 70-talet. Två av husen äger Kimitoöns kommuns dotterbolag Dalsbostäder, de två andra är privatägda. Totalt planeras tre muraler, alla på de väggar som syns från torget.

– Det är tänkt att folk ska vända blickarna hitåt och tänka ”Wow!” och att konstverken ska bli en del av byn, säger Laitinen.

Bild av en mataffär och ett höghus försett med en skissVerna Tervaharju
Från torget kunde Dit-center se ut till exempel så här.

20 000 euro per mural

Finansieringen har man inte helt på det klara än, men Kimitoöns kommun stödjer projektet. Priset för en mural beror självfallet på storleken och behovet av förarbete med väggen.

Man siktar på muraler i storleksklassen 13 gånger 20 meter – då handlar det om cirka 20 000 euro per mural.

Natur och brukshistoria är favoriterna

En idéverkstad för Dalsbruks framtida muraler arrangerades i Bruksmuseet på onsdagen i samband med den traditionella julgrötsbjudningen. Enligt Tervaharju deltog ungefär hundra personer i evenemanget, av vilka många stannade till för att bolla idéer.

– Vilka ståtliga, fantasifulla sätt att använda väggen vi fick ta emot! säger Tervaharju.

Främst var det naturen och ortens brukshistoria som lyftes fram, vilka också är ledstjärnan för de motiv Tervaharju funderat över tidigare. I flera av hennes skisser är det en ståtlig gråhäger som tar plats på betongväggen.

Skisser på ett bordEmilia Örnmark
Bildkonstnären Verna Tervaharju har gjort flera skisser med tänkbara motiv. Gråhägern har för många varit ett favoritmotiv.

Tervaharju poängterar vikten av att byborna har en del i konstverken – de ska föreställa något som invånarna tycker är viktigt och värt att förverkliga.

– Det här ska vara allas gemensamma sak, säger Laitinen.

”Det är tungt jobb att måla muraler”

Starten för målandet kan ske redan i juni, beroende på väderlek. Arbetet väntas ta två till tre veckor. En idé om att involvera invånare, eventuellt skolbarn, i arbetet finns.

Tervaharju kommer att ha en skylift till sin hjälp.

– Det är tungt jobb att måla muraler. Jag får väl börja gå på gym redan nu, säger Tervaharju med glimten i ögat.

Tervaharju har erfarenhet av muralmålningar. Ett av hennes verk offentliggjordes i somras på väggen av ett höghus i Tammela, Tammerfors. Den går under namnet Villiomenapuu (Vildäppelträdet) och hedrar minnet av poeten Kirsi Kunnas. Också i Vanda kan man se Tervaharjus arbeten, samt på några tågstationer i huvudstadsregionen.  

Vad då Artpark?

Bakom Artpark står kulturföreningen Norpas på Kimitoön.

Föreningen upprätthåller ett konstnärsboende och producerar offentlig konst i Dalsbruks omgivning.

Via projektet och konstverken vill man att konsten ska bli en bestående del av Dalsbruk och att konsten ska finnas inom räckhåll för alla.

Muralerna blir konstverk nummer tio i ordningen.

Exempel på andra konstverk i Artpark:

  •  Ritva Kovalainens målning ”Tidsresan” vid staketet till fabriksområdet,

  •  Johanna Turunens väggmålning ”Blå himmel” vid torget

  •  Tuomas Korkalos ”Tillsammans är vi en grupp”. Den består av små järstatyer föreställande arbetare och finns på berget vid 1800-talshuset Slaggis.

Dela artikeln

En kommentar: “Dalsbrukhöghus i 70-talsstil ska bli konstverk – konstnär från Tammerfors har fått uppdraget

  1. Henry Engblom skrev

    Mycket bra och lite nytänkande är på sin plats.
    Pryder upp gråa fasader och passar in i landskapet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter