Förflytta dig till innehållet

Dalsbruk får nytt utsiktstorn – vid klart väder kan man se ända till Hangö

Utsiktstornet reser sig. När det blir klart beror på vädret, blåser det för mycket är det svårt att få de sista stora balkarna på plats. Foto: Niklas Wikman


Om en tid har Dalsbruk en ny sevärdhet, ett åtta meter högt utsiktstorn på det cirka 60 meter höga Senatsberget.
– Då kan man vid klart väder se ända till Hangö, säger Ole Sjöblom, en av många som har hjälpt till.
Tornet var tänkt att bli klart till midsommaren men torkan gjorde att arbetet fick skjutas upp, av rädsla för gnistbildning då en skogsmaskin skulle transportera byggmaterialet.
– Det är så brant terräng att en riktig skogsmaskin behövdes den sista halva kilometern, säger Sven Ivars.

Allt flera hittar till Senatsberget

Han är anställd vid Kimitoöns kommun och leder projektet Åppohoppa, ett leaderprojekt som omfattar inte bara utsiktstornet utan också ett vindskydd som i fjol somras blev klart på Senatsberget.
– Nu ser man att allt flera hittar dit, stigarna är i flitig användning, säger Sjöblom.

Brant stig, men inte omöjlig

Inte bara dagis- och skolgrupper utan också vanliga motionärer och naturintresserade kan ha utbyte av den drygt sex kilometer långa vandringsled som nu finns ordentligt utmärkt. Man kan starta från Dalsbruks sportplan, från masugnsruinen eller från vägen mot Galtarby.
– Visst är det brant men ingen omöjlig stig. Man får ta det lite lugnare där det är som brantast, säger Ivars.

Våtmark i närheten

Stora infotavlor kommer ännu att placeras ut, så det blir än lättare att hitta. Konstsamfundet äger Senatsberget och också området i närheten där en våtmark nu anläggs. Efter ett eller två år, då vattenväxterna har etablerat sig där, kommer säkert också mängder av fåglar att trivas där så det kan bli ett utflyktsmål till i Hertsböle, som det här området i utkanten av Dalsbruk heter.

Paus för stormigt väder

Eftersom stormigt väder nu utlovas måste tornbygget ta paus. Det är svårt att i blåsigt väder för hand få de sista tunga balkarna på plats.
– Sedan då vi är klara blir det invigning. Vi kommer också att med hjälp av gps sätta ut info på tornets olika avsatser om hur högt över havet man då är, säger Ivars.

Hittills utan missöden

Åppohoppa-projektet har krävt bara en tioprocentig andel av Kimitoöns kommun, resten har kommit i form av talkojobb eller leader-finansiering
Dalsbruksfirman Trämet ab har gjort stommen till tornet, och i fjol också till vindskyddet (som numera är försett med en murad grill). Gustav Ekholm hjälpte till med sin traktor att transportera materialet till tornet och Anders Nordell hjälpte till med sin skogsmaskin. Kommunens Ekocenter-anställda har också de hjälpt till.
– Det har fungerat bra med talkojobbandet, många har ställt upp och det är bra för det är inte alldeles enkelt att bygga ett högt torn på en så hög och brant plats. Många har undrat hur vi har fått upp allt material men det har gått utan missöden och nu är vi som sagt snart klara, säger Ivars.

Också snökanoner och frisbeegolf

Åppohoppa omfattar förutom vindskyddet och tornet även snökanonerna, skidlandskapet, frisbeegolfbanan vid sportplanen, infoskyltar och bänkbord. Totalbudgeten är knappt 125. 000 euro, varav cirka 80.000 euro via Leader, 12.000 euro från kommunen och resten är privatfinansiering delvis i form av talkoarbete.

Kaffepaus för tornbyggarna, vid Senatsbergets vindskydd. Foto: Niklas Wikman


Mathias Nykänen t.v. och Daniel Sundström hör till dem som nu har en högt uppsatt position. Foto: Ole Sjöblom


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter