Förflytta dig till innehållet

Valsningslinjen såld – Dalsbruks fabrik vill se 70 nya arbetsplatser om fem år

Valsningslinjen är nu såld. Foto: Monica Forssell


Dalsbruk fabrik ab har nu lyckats sälja valsningslinjen i det gamla valsverket i Dalsbruk.
Det betyder att hallen på 14000 kvadratmeter står ledig för ny användning bara linjen monterats ner. Det arbetet beräknas ta mellan åtta och tolv månader, så att hallen förhoppningsvis står tom nästa vår.
Dalsbruk fabriks vd Göran Eriksson säger att jobbet med att hitta nya hyresgäster nu börjar på allvar.
– Vi har redan fört bra diskussioner med några stora bolag, men då vi inte kunnat ge en tidtabell för när hallarna är lediga har det inte lett någonvart, säger Eriksson.
Han säger att det för Dalsbruk fabrik är viktigt att hitta hyresgäster som för med sig arbetsplatser till ön, därför vill han inte att det blir enbart lagerutrymme.
– Jag är besviken om verksamheterna i hallen inte sysselsätter 60-70 personer om fem år, säger Eriksson.
Avtalet om valsningslinjen tecknades för knappt två veckor sedan då det engelska bolaget Gordon O’brien & sons köpte upp linjen med avsikten att sälja den vidare, en del som skrot och en del för vidare bruk.
Planeringen av själva nedmonteringen inleds imorgon, och själva arbetet kommer igång i augusti. Det är 10-15 arbetare som kommer att sköta nedmonterandet av valsningslinjen som beräknas väga cirka 3000 ton och fylla minst 100 containrar.
De äldsta delarna av linjen kom från Sovjetunionen på 1970-talet. Den senaste investeringen gjordes 2008 då tre miljoner satsades.
Hallen är 330 meter lång, mellan 40 0ch 60 meter bred och 10-12 meter hög. Den har flera traverskranar som lyfter upp till 40 ton.
Göran Eriksson säger att golvet klarar av hur tunga vikter som helst.

Arbetar för nya arbetsplatser i gamla fabriksutrymmen. Fr.v. Petri Järvinen, Kenneth Nordell, Göran Eriksson, Harri Kiviaho och Mårten Nurmio. Foto: Johan Backas


Tekniska chefen Kenneth Nordell säger att en hel del bakgrundsarbete redan gjorts för att underlätta uthyrningen. Hallen kan lätt delas in i mindre delar så att flera aktörer kan verka i hallen.
– Vi har färdiga ritningar på hur hallen kan delas in så det går snabbt att anpassa enligt hyresgästernas önskemål, säger Nordell.
Till fabriken i Dalsbruk går det en 110 kilovolts kraftledning och fabriken har en elkapacitet på cirka 20 000 kilowatt, så elen blir inget problem.
Då byggande i trä för tillfället genomgår en förändring, där också höghusens bärande konstruktioner byggs av trä, tror Eriksson att det i framtiden kan finnas behov av stora produktionshallar för just det ändamålet.
– Det är en starkt växande bransch där vi kunde hjälpa till med utrymmen, säger Eriksson.
Andra potentiella hyresgäster är till exempel metallföretag eller bolag som jobbar med datacentraler.
Fram tills nu har Dalsbruks fabrik tömt och hyrt ut cirka 5000 av sina över 20 000 kvadratmetrar.
En annan viktig nyhet är att hamnen för en vecka sedan fick ett nytt miljölov beviljat. Det betyder att också arbetet med att få fler fartyg att anlöpa hamnen tar ny fart.
Harri Kiviaho från Seaport logistics som ansvarar för hamnverksamheten i Dalsbruk säger att förhandlingar förs också på den fronten.
Han försöker hitta både export och import som kunde utnyttja den åtta meter djupa farleden till Dalsbruk, hamnen lämpar sig också för vintertrafik.
Ett intentionsavtal har undertecknats med ett finländskt börsbolag som skulle betyda 10-15 anlöp i året. Gödsel, metall och trä i olika former är en del varor som Kiviaho förhandlar om för hamnens del.
Om något år kan också en helt ny byggnad vara verklighet på Valsverksholmen. Projektet går under namnet ”Dalsbruks tull”. Kommunen har redan för några år sedan beviljat lov för en ny byggnad ungefär där parkeringen nu ligger, utanför det egentliga fabriksområdet.
Göran Eriksson säger att bolaget nu ska utreda om det finns behov av en dylik byggnad.
– Ingen liknande affärsbyggnad har byggts i Dalsbruk på 30 år, men om det inte finns behov så väntar vi åtminstone några år, säger Eriksson.
 

Fabriken – vad hände sedan?

  • FN-steel gick i konkurs 2012, nästan 400 personer miste sina jobb vid fabrikerna i Dalsbruk och Hangö
  • Mellan åren 2012-2017 förde konkursförvaltningen förhandlingar med flera olika köpare i Dalsbruk
  • BitFury var ett av de företag som hade långtgående planer på att köpa fabrikskomplexet
  • Under tiden som förhandlingar fördes, hyrde BitFury utrymme för en datacentral i hallarna
  • BitFury leds av ukrainsk-lettiska Valery Vavilov. Företaget har datacentraler på bland annat Island och i Georgien.
  • I april 2017 köpte Kimitoöns kommun och nygrundade bolagen Dalsbruks Fabrik samt DB-Marina konkursboet
  • Dalsbruks Fabrik har cirka tio, delvis lokala, delägare, vd för bolaget är Kimitoöbon Göran Eriksson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter