Dalsbostäder står med många tomma lägenheter — Dalsbruk lider av ett överutbud

Kimitoöns dotterbolag Dalsbostäder Oy Ab äger 81 bostäder i Dalsbruk, men en stor del av dem står utan hyresgäster och fönstren gapar tomma. Läget är ungefär samma som för ett år sedan, då 40 procent av lägenheterna stod tomma.
Höghusen där Dalsbostäder äger lägenheter är ”Klockberga”, som ligger intill DIT-center i centrala Dalsbruk, ”Sjugungorna” i östra Dalsbruk samt ”Blixten” och ”Nedslaget” längs Söderlångviksvägen i västra Dalsbruk.
Enligt Roger Sjöqvist, tf vd för Dalsbostäder, är det främst i de mer perifera områdena de tomma lägenheterna finns.
För många lägenheter på marknaden
— Det finns ett överutbud på höghuslägenheter i Dalsbruk, därför är läget ganska låst just nu, säger Mats Johansson som är styrelseordförande för Dalsbostäder.
Sjöqvist konstaterar att det sedan stålfabrikens fall har gått utför även för Dalsbostäders del och inflyttningen är låg.
— Vi har sålt många fastigheter, men de står ju ändå kvar och påverkar utbudet i byn, säger han.
Det Dalsbostäder nu gör är att försöka klara ekonomin.
— Lokalerna borde fixas till för att vara attraktiva, men eftersom beläggningen är som den är och då bostadsbolaget ägs av kommunen så betalas inget vederlag. Men ändå kostar den dagliga driften, till exempel att hålla bostäderna varma, säger Johansson.
Han ser som den enda lösningen, dock en orealistisk sådan, att Dalsbruk skulle få en rejäl inflyttning för att fylla hyreslägenheterna.
Johansson jämför situationen med 70- och 80-talet då folk ville ha nya bekvämligheter och hyresmarknaden fick sig ett uppsving.
— Har man i dag familj vill man ofta ha ett egnahemshus, vilket man kan få relativt billigt på Kimitoön. Men hyr en stor familj en lägenhet på cirka 90 kvadratmeter och betalar för vatten och övriga förbrukningsavgifter går hyran lätt upp till 1 000 euro i månaden.
Dåligt med affärerna via Airbnb
En av Dalsbostäders lägenheter i Klockberga finns till uthyrning på sajten Airbnb sedan sommaren 2019. Den sommaren var ett test, som gav 31 uthyrningsdygn. På kommunen var man nöjd med testet och sedan dess har lägenheten funnits kvar på sajten.
— Det rådande läget har gjort att inte heller inrikesturister har sökt inkvartering via Airbnb. Tidigare var det främst folk från andra länder som hyrde lägenheten. Där har alltså inte varit mycket kommers i år, säger Johansson.
I år har man hittills hyrt ut lägenheten i elva dygn.

Dalsbostäders Airbnb-lägenhet. Foto: Sari Hyvärinen.
Att ha lägenheten på Airbnb utan att den hyrs ut kostar inget, men varje gång bostaden hyrs ut tar Airbnb en ersättning på tre procent av hyran.
Tankar om att ge Hostel DIT-center mer synlighet genom samma sajt finns fortfarande.
— Det har vi inte ännu gjort eftersom lågkonjunktur råder i branschen. Dessutom hyrs hela vandrarhemmet ibland ut till företag som utför byggprojekt på Kimitoön. Finns vandrarhemmet då på Airbnb blir det problem, säger Johansson.
Hostel DIT-center har drabbats hårt av coronaläget.
— Inga festivaler har arrangerats och inte heller slumpmässiga resenärer har vi haft många av, bara nio uthyrningsnätter.
Till företag har man hyrt ut vandrarhemmet i 117 nätter.
LÄS OCKSÅ:
Distansjobb i Dalsbruks DIT-center intresserar
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.