Dalsbostäder river bostadshusen Torsberga i Dalsbruk – nu ska ekonomin fås på fötter

Dalsbostäders dåliga ekonomi har varit på tapeten i Kimitoön redan en längre tid och åtgärder för att få ekonomin i skick har efterlysts från både kommunstyrelsen och fullmäktige.
Problemet är att en stor del av de 81 bostäderna i Dalsbruk står utan hyresgäster och fönstren gapar tomma. Det har konstaterats att det i Dalsbruk finns ett överutbud av höghuslägenheter.
Kimitoöns kommun, vars dotterbolag Dalsbostäder är, ökade efter fullmäktigebeslut i november sitt aktiekapital i Dalsbostäder med 75 000 euro. Detta för att bolaget skulle kunna betala sina skulder till Kimitoöns Värme och till Kimitoöns Vatten.
Kommunstyrelsen föreslår nu för fullmäktige att aktiekapitalet ökas med ytterligare 75 000 euro.
Åtgärdsplan innehåller husrivning
Hos Dalsbostäder har man nu utarbetat en plan om åtgärder för att få bolaget på fötter igen.
Den största åtgärden är att riva de två flervåningshusen Torsberga i västra Dalsbruk. Husen finns i Tordalen, längs Söderlångvikvägen.
– Det här är en lång process. Först ska vi anhålla om rivningslov och efter det om stöd för rivningsarbetet, säger Mats Johansson som är styrelseordförande för Dalsbostäder.
Målet är dock att huset är rivet inom det här året.

Eftersom huset är byggt med Arava-finansiering, går alla ansökningar till ARA (Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet).
Hur mycket rivningen kan komma att kosta är oklart, bland annat på grund av att man inte ännu känner till om det i huset finns asbest eller annat miljöfarligt avfall.
Enligt Johansson kan upp till 90 procent stöd beviljas för rivningen.
Stora obebodda lägenheter
Torsberga har det senaste halvåret stått tomt. Här finns elva lägenheter, och huset är byggt 1971. Senast där bott mer folk är då Kimitoön tagit emot ett större antal flyktingar.
– Fler av lägenheterna där är större, kring 90 kvadratmeter. Vill man ha ett boende av den storleken är det nog inte den här typen av boende som är aktuellt. Hyran är förhållandevis hög om man jämför med vad ett småhus på Kimitoön kostar, säger Johansson.
Även andra åtgärder aktuella
Vidare planerar Dalsbostäder göra mindre förbättringar på de kvarvarande husen, så att de ska bli attraktiva för nya hyresgäster. De här åtgärderna ska göras stegvis under året.
– Åtgärder måste göras, annars förfaller husen, och då är de inte attraktiva längre, säger Johansson.
I Klockberga B och i DIT-center, som finns på kullen ovanom Lilla Masugnsträsket, kommer man bland annat att se över tätningarna på den södra sidan, där vind och regn kommer åt att tränga in. Även invändigt ska lägenheterna snyggas till, till exempel planerar man att måla, byta tapeter och köksdörrar.
– Lägenheterna är välhållna, men inredningen är från en gången tid, säger Johansson.
Han poängterar att det inte är frågan om en totalrenovering – så långt räcker inte pengarna.
– Vi gör det här lägenhet för lägenhet, det handlar inte om så stora åtgärder.
Uppsnyggade balkonger på Sju gungorna
I bostadshuset Sju gungorna i östra Dalsbruk är det främst balkongfasaderna som ska åtgärdas. De är nu i olika färger och slitna. Innanför är vissa av lägenheterna kvar i 70-talets starka färger och storblommiga tapeter.

– Här var beläggningen länge hundra procent, säger Johansson.
Sju gungorna ligger i ett bostadsområde nära vattnet.
Dalsbostäder Oy Ab
- Hyreshusbolag som ägs av Kimitoöns kommun.
- Äger 5 flervåningshus i Dalsbruk, med totalt 81 lägenheter.
- Husen byggdes på 1970–1980-talen som bostäder för anställda vid fabriken.
- Då husen byggdes sysselsatte fabriken i Dalsbruk ca 1 200 personer, men gick som bekant i konkurs 2012.
- Hyreshusens användningsgrad har kontinuerligt sjunkit i takt med invånartalet i hela regionen.
- Beläggningsgraden är nu i medeltal 51 procent.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.