Förflytta dig till innehållet

Dålig kännedom om trafikregler på gångbanor – elsparkcyklar ska framföras som cyklar

Arkiv/Christa Lundström
cykelväg
Reglerna på gång- och cykelbana är inte självklara för alla.

I trafiken ska vägtrafikanterna uppföra sig i enlighet med sin roll. Som fotgängare iakttas alltså reglerna för fordonstrafiken i egenskap av fotgängare och bilförare, enligt Trafikskyddet. Den som färdas på en elsparkcykel bör förstå att utrustningen framförs i enlighet med de regler som gäller för cyklister.

”När man är medveten om sin egen roll kan man också gestalta sin egen plats i trafiken. Oavsett om man färdas längs de trafikleder som anvisats fotgängare, på cyklisternas rutter eller bland biltrafiken.

När man färdas i enlighet med sin egen roll främjas också förutsägbarheten i den egna verksamheten ur en annan vägtrafikants perspektiv”, skriver Trafikskyddets utbildningschef Satu Tuomikoski i ett pressmeddelande.

Regler på gångbanor

Gångbanan är enligt sitt namn avsedd för fotgängare. I Trafikskyddets enkät ansåg var fjärde av de som svarade felaktigt att även en vuxen får cykla på gångbanan, så länge han eller hon undviker fotgängare, om trafiken på körbanan känns farlig.

”Det finns ett eget vägmärke för en gångbana, men de används sällan. Allmänt taget är det, om märket på en cykelbana inte syns, sannolikt fråga om en gångbana och en cykel eller ett jämförbart elektroniskt färdmedel, såsom elsparkcyklar, ska köras på körbanan. På en gångbana får man cykla endast om man är under 12 år, andra ska leda sin cykel”, skriver Tuomikoski.

På en kombinerad cykelbana och gångbana färdas cyklisten i rätt kant i förhållande till färdriktningen. Gående kan välja vilken kant de vill. Över hälften av de som svarade på enkäten trodde att gående i en kombinerad farled ska röra sig i högra kanten.

”Lagen ger fotgängare möjlighet att välja sida. Går man med barn eller hundar kan kanten längre bort från körbanan kännas tryggare. I en kombinerad farled är det viktigt att de som rör sig beaktar varandra.

På detta sätt blir mötes- och omkörningssituationer för cyklister och promenader smidiga och trygga. En cyklist ska dock ge gående ett tryggt utrymme”, skriver Tuomikoski.

När en cykelbana och gångbana löper parallellt, åtskilt t.ex. från en vit linje, har gående och cyklister egna halvor. Vägmärket anger vilken sida som är till för fotgängare och vilken sida som är till för cyklister.

På både gårds- och gågator får man cykla, men gående ska ges fri passage. Hastigheten ska också anpassas till gångtrafiken och får inte överstiga 20 kilometer i timmen.

Cykelgator är en ny gatutyp som också har sitt eget vägmärke. Man får köra bil på en cykelgata, men på cyklisternas villkor. På cykelgator finns eget vägutrymme avsett för fotgängare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter