Daisy Ladies invigde nytt utrymme på Lasarettgatan i Åbo – speciellt äldre, invandrade personer träffas i ”Daisy Koti”

Butiken, syateljén och cafét har flyttat till den 300 kvadratmeterstora byggnaden som ligger vid Föri-färjan.
Daisy Ladies stannar också kvar på Slottsgatan, men de allmänna aktiviteterna finns numera på Lasarettgatan.
På onsdagen invigdes det nya huset officiellt. Aktiviteterna där har varit igång sedan september.
Daisy Koti, Daisy hem, är ett ställe för äldre och yngre, invandrade och infödda, att mötas.
”Alla har en plats här”
Trots restriktioner och färre sociala aktiviteter i allmänhet har Daisy Ladies inte bara lyckats upprätthålla sin verksamhet, de har utökat den.
Daisy Koti är det senaste tillskottet till den över tjugo år gamla organisationen, som främst jobbar med invandrade kvinnor i Åbo. Daisy Ladies erbjuder språkutbildning, hjälp med jobbansökningar, stöd för våldsoffer, och mycket mer.
Tanken med Daisy Koti är att främst locka äldre personer, de som invandrat till Finland men också de som är födda här, hoppas Birgit Naue, finskalärare hos Daisy Ladies.
För språkinlärningens skull tror hon det är viktigt att umgås och få använda finskan i praktiken.
Enligt Daisy Ladies hemsida är en viktig del av verksamheten att infödda och invandrare ska mötas och lära känna varandra genom gemensamma aktiviteter.
– Det här är ett ställe där man kan vara, och ju mer kontakter som uppstår mellan olika grupper desto mer försvinner de värsta fördomarna, säger Naue. Alla har en plats.

Stor upprustning
Flera andra var också intresserade av att hyra utrymmet som var i dåligt skick, så grundaren Hülya ”Hissu” Kytö fick kämpa med staden för att få det.
I april började sedan det slitsamma renoveringsarbetet.
– När vi kom hit såg stället förfärligt ut, säger Kytö.
De fick många donationer, bland dem hundratals stolar, och alla ”ladies” har deltagit i renoveringen.
Nu när dörrarna står öppna, kamerorna är framme och finkläderna pådragna, är varje yta dekorerad med mönster och färger. Nybakade godsaker, bröd, och mat fyller rummen med dofter. En lång, blommig matta har rullats ut i salen.
– Man tappar nästan bort sig i alla rum, säger Naue. Jag skulle faktiskt inte dykt upp idag om vi varit i våra gamla utrymmen, men här är det så stort och högt till tak så det känns tryggt.
Förenar unga och äldre
Det nya huset erbjuder, förutom butiken, syateljén och cafét som är öppna för alla, både praktisk information, stöd och sociala sammankomster för äldre och yngre personer.
Där ordnas gruppaktiviteter med betoning på kulturell sensitivitet, eller uppskattning, som Kytö säger. Där finns också rådgivning som stödjer välbefinnande hos äldre och hemmaboende, främst med invandrarbakgrund.
I huset finns en stödpunkt för digitalt lärande dit seniorer kan vända sig för hjälp med allt från att fylla i papper till att ladda ner telefonapplikationer. En jurist erbjuder avgiftsfri handledning.
Målet med Daisy Koti är att de yngre och äldre ska kunna ”dela erfarenheter och kulturer med varandra”.
För yngre personer ska klubbverksamhet och seminarier ordnas i huset. Den delen av verksamheten har ännu inte kommit igång, men om pandemin tillåter är det meningen att sätta igång snart.

En åldrande population
En allt äldre befolkning, både bland finskfödda och invandrade, ligger bakom idén till det nya utrymmet. Personalen på Daisy hade märkt att allt fler äldre människor dök upp till deras aktiviteter.
Naue tror att många som kommit till Finland för länge sedan med sina barn kanske själva inte deltog i så mycket i början. Hon tror att en del av de som då stannade hemma med barnen sedan blivit sysslolösa när barnen flyttat hemifrån.
– Många har kanske på senare dar insett att de också vill lära sig finska för att bättre kunna ta del av aktiviteter. Men kursplatserna som staden erbjuder är menade för nyanlända, så det finns inte plats för dem som bott här många år. Jag önskar staden kunde satsa på språkkurser också för dem. Utan språkkunskaper blir man väldigt beroende av sina barn och familjer.
Ett hem för alla
Inför öppningen av Daisy Koti har bland annat riksdagsledamöter Petteri Orpo och Saara-Sofia Sirén, och Åbos stadsdirektör Minna Arve lämnat en skriven eller videohälsning.
Arve kallar huset ett ”viktigt steg” för organisationen. Sirén kallar det ett ”ett ställe att mötas utan digitala medel”.
En före detta frivilligarbetare har spelat in en video.
– Framför allt är Daisy Ladies ett hem.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.