Dagvårdskrisen i Åbo: ”Flera av dem som anställs stannar inte länge”

Läget inom småbarnspedagogiken är mycket svår. Det säger Hanna Karlsson, chef för den svenska småbarnspedagogiken
– Jag är helt av samma åsikt. Vi har haft en olidligt svår personalsituation, väldigt länge, tillsammans med alla andra svårigheter.
Karlsson syftar på alla enheter som tvingats flytta och alla tillfälliga lokaler som används.
– Allt det här gnager på våra människor.
ÅU skrev på torsdagen om den skrivelse enhetscheferna och de anställda har skickat till svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning i Åbo. Sektionen behandlade skrivelsen vid sitt möte på torsdagen.
Bristen på arbetskraft förstärks under hösten, som är högsäsong för olika smittor, säger Karlsson.
– Vi försöker rekrytera fruktansvärt mycket men vart man än vänder sig är det samma sak.
Tusentals färre än vad som behövs
Enligt den så kallade yrkesbarometern, som utgår från data från arbets- och näringsbyråerna, är Satakunta det enda landskapet där det inte är brist på personal inom småbarnspedagogiken. Utbildnings- och kulturministeriet meddelade för en vecka sedan att det startas en utredning om läget.
– För närvarande fokuserar diskussionen om småbarnspedagogiken på en ökning av antalet utbildningsplatser. Det räcker inte, om man inte kan lösa branschens interna problem, enligt undervisningsminister Li Andersson.
Den offentliga sektorns pensionsförsäkrare Keva förutspår att bristen på anställda inom den finländska småbarnspedagogiken kommer att stiga till flera tusen personer under det här årtiondet.
Mycket osynligt arbete
I det fall man lyckas rekryteras någon till ett daghem eller en förskola, är risken stor för att de inte stannar länge, säger Karlsson.
– När någon kommer till en enhet där många är borta och arbetspass byts hela tiden, blir det ingen positiv upplevelse. Det är svårt att planera sitt eget liv då man inte vet hur man jobbar nästa dag.
Karlsson pekar också på allt det osynliga arbete som görs, som det att enhetscheferna ofta utanför sin egentliga arbetstid letar efter vikarier, då någon sjukskrivit sig. Det att arbetsgivaren uppmanar att inte jobba på kvällstid är svårt att förverkliga när realiteterna är som de är, säger Karlsson.
Vad är då lösningen om alla kommuner tävlar om anställda som det är brist på i nästan hela Finland?
– Om jag skulle ha svaret på den frågan skulle jag redan ha hittat dem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.