Förflytta dig till innehållet

Dags för nästa fas i livet för Stefan Wallin: "Jag har inte en sekund ångrat det beslut jag tog."

Tiden som politiker har pågått i 20 år, av vilka Stefan Wallin varit riksdagsledamot i 12. Nu börjar en ny fas. Foto: Anja Kuusisto


“When all is said and done… “ Abba-låten blir kvar och ringer i huvudet när riksdagshusets B-dörr stängs med ett klick. Där inne fortsätter Stefan Wallin att städa det sista ur sitt arbetsrum.
Efter riksdagsvalet i mitten på april är en epok förbi. Tack vare ett veterankort för riksdagsmän kan han besöka sin forna arbetsplats, vilket han tror sig göra ibland. Jobbet lämnar han, men mänskorna – en del av dem goda vänner – finns kvar.
1999 blev Stefan Wallin 370 röster ifrån att bli invald I riksdagen. Trots att 5799 väljare hade röstat på just honom.
Det ”pärtade ordentligt” är ord han väljer 20 år senare, men det var också en lärdom – liksom åren med jobb utanför politiken. Han var andra redaktör på Åbo Underrättelser 2000–2005.
– Om jag hade kommit in då i Vasa hade livet blivit på ett annat sätt. Varje stig man väljer leder till följande, funderar Stefan Wallin, 51 år.
Det som inte lyckades för den unga SFP:aren i Vasa valkrets har lyckat tre gånger i Egentliga Finland.
Här har väljarna gett honom mellan 10 000 och 12 000 röster, och han har hört till valkretsens populäraste invalda. Tre riksdagsperioder blir 12 år, men i politiken har Wallin jobbat i 20 år, då han också har varit ministermedarbetare och statssekreterare.
Tankarna på vart livets stigar hade burit om det hade gått annorlunda 1999 är inte något typiskt wallinskt, tvärtom. Han ser framåt, inte i backspegeln.
Men när tiden som det som SFP kallar den åboländska riksdagsledamoten ska avrundas ser vi också bakåt.

Har velat undvika de virtuella kloakerna, webbkommentarerna

Då ser vi bland annat hur samhällsdebatten har förändrats och hur klickjournalistiken har påverkat politiken, samtidigt som förhållandet är omvänt – det finns politiker som gärna utnyttjar klickjournalistikens ögonblick i rampljuset.
– Ett långsiktigt sätt att bedriva politik, via förtroende och genom att samarbeta, ger inga feta rubriker. Men samarbete är inte ett uttjänt ord, det är tvärtom det viktigaste.
– Och man kan leva ett balanserat liv utan att läsa webbkommentarer, de där virtuella kloakerna ska man undvika.
Wallin är den enda SFP-ordföranden som har ställt upp i ett riksdagsval efter att först avstått från ordförandeposten.
Han valde att lämna ordförandeposten 2012 som en självbevarelsedrift, för att inte bli institutionaliserad, för att inte bränna slut på sig själv, men han betonar också hur tempot i politiken – såsom i samhället i övrigt – har förändrats och att sex ordförandeår därför är i längsta laget.
– Jag hade jobbat för både ”Cecco” (Jan-Erik Enestam) och Ole (Norrback) som båda satt åtta år som ordförande. Det är en lång tid att leda ett parti, och jag beslöt genast att jag sitter max sex år. Så blev det.

Vill gå medan någon frågar varför, och nu finns utrymme för återväxten

På samma sätt var han ute i god tid – i februari i fjol med en kolumn i ÅU – och meddelade att han kommer att avstå från att ställa upp igen för SFP i Egentliga Finland.
– Jag tänkte på det redan i början av den här riksdagsperioden, att man ska sluta medan det ännu känns jättebra och någon ännu frågar varför.
– Det händer, också här i riksdagen, att någon frågar varför och det gör mig övertygad om att jag har valt rätt. Jag har inte en sekund ångrat det beslut jag tog.
– Det här jobbet ska man sköta till 100 procent, det är ett stort förtroende man har fått. Men man ska också förstå att stiga av innan ens bäst före datum närmar sig.
– Jag har också sagt att jag inte ska bli en propp, utan jag vill ge utrymme för återväxten.
Återväxten talar han om när han talar om de SFP-kandidater som nu försöker vinna ett mandat för partiet i Egentliga Finland.

Mandatet står på spel och Wallin betonar mobiliseringen

Partiet har haft en stolt tradition i Egentliga Finland och Åboland, med en räcka med ledamöter som heter Tallgren, Taxell, Enestam och Wallin, alltså alla också tidigare partiordförande.
Nu står hela mandatet på spel – eller så kan man uttrycka det som att väljarna avgör om det blir en fortsättning.
Borde SFP ha bäddat bättre för återväxten, borde du haft en tronarvinge?
– Absolut inte. Vi är inte Nordkorea, och vi klonar inte fram politiker i drivhus. Jag tycker det är väldigt viktigt att jag inte testamenterar mina röster till någon, det skulle vara toppstyrning och att underskatta väljarna.
– Det är tvärtom bra att det finns en lista där det finns flera som vet att de faktiskt kan bli invalda i riksdagen, det ger dem och deras stödtrupper den glöd som behövs i arbetet just nu.
– Jag är helt säker på att SFP ska lyckas, och det som krävs är stor mobilisering. Det hjälper inte att tänka att de lömska kusinerna Man eller Nån röstar, man måste själv ta sig till valurnan.
– Någon måste fortsätta jobbet med att försvara skärgården, förbindelserna, trafiken, turismen, jobben, säger Wallin.
SFP bytte i tiderna namn för den här valkretsen, det heter SFP i Egentliga Finland och inte Åboland. Det är logiskt med tanke på landskapets namn och med tanke på att potentiella väljare kan bo var som helst i landskapet.
Men fortfarande är det uttryckligen de frågor som Wallin nämner ovan som kanske starkast förknippas med just SFP:s riksdagsledamot från kretsen. Wallin har också varit mån om att hålla kontakten till skärgården och skärgårdsbor, inte minst via ÅU.

”Direktkontakt till väljare ska också ske öga mot öga”

– Många politiker i dag upplever att de har fått en direktkontakt till väljare via bloggar och sociala medier, vilket också är sant. Man lyckas gå förbi journalisternas tolkning av ens budskap och var och en kan kolla till exempel i en blogg hur man exakt uttryckte sig, utan några klipp eller förkortningar. Man behöver inte stå på torget eller besöka ort och ställe i samma utsträckning som förr, men man bör göra det också.
– Det är fortfarande viktigt för många att se en livslevande politiker och tala med dem öga mot öga. Att kontakta ÅU är naturligt för mig, jag upplever att väljarbasen finns där, bland läsarna.
Att fokusera enbart på skärgårdsfrågor är förstås inte nog, det finns beställningar på väldigt mycket annat.
I riksdagen har ledamöterna invalda från Egentliga Finland en träff en gång i månaden, i regi av landskapsförbundet. De är representanter för sina partier, men samtidigt finns det frågor där de vill samarbeta som representanter för sina landskap.
– Entimmeståget och riksväg 8 hör till sådana frågor, och diplomingenjörsutbildningen. När det gäller den har jag påmint om att vi faktiskt har en sådan redan i Åbo, vid Åbo Akademi, men visst är jag också för en till TY, säger Wallin. Jag är också glad för att landskapsförbundets styrelse har beslut på att driva på bron mellan Pargas och Nagu.

Bostadsaffärer har engagerat kvällstidningarna

Publiciteten kring honom själv har varit övervägande positiv, men ett par gånger har kallare vindar vinit kring hans bostadsaffärer.
Första fallet var 2012 då kvällstidningarna rubricerade att han och dåvarande frun sålt sin bostad i Åbo till Stiftelsen för Åbo Akademi med stor ekonomisk vinning. Det andra fallet var i fjol då hans ersättningar för den bostad han till hälften äger i Helsingfors ledde till rubriker. I båda fallen har slutresultatet varit att allt har gått lagenligt till.
– Jag har ändå aldrig förlåtit Ilta-Sanomat för att de inte rättade till de fel de begick 2012. De påstod att vi fick överpris för bostaden i Åbo, de hade jämfört med delvis helt ojämförbara områden i Åbo. Då man tog den officiella statistiken för just vårt postnummer såg man att också det pris vi fick, var helt inom ramarna för prisutvecklingen där, inte i överkant. Det här meddelade jag IS, att de använt fel jämförelsetal, men ingen rättelse kom någonsin.
– Huvudsaken sådana här gånger är att man själv vet att det har gått rätt till. Kvällstidningarna har sedan en egen agenda.

Åbo ska finnas med även i fortsättningen

Vad Wallin ska jobba med efter riksdagen talar vi inte om, han håller det för sig själv tills efter valet.
Det jag däremot frågar är om kontakten till Åbo fortsätter också efter riksdagsmannatiden, nu ser privatlivet annorlunda ut och hans döttrar i Åbo är i övre tonåren.
– Jo, absolut finns Åbo starkt med i bilden. Och det har varit ett stort förtroende och en ära att få representera regionen de här åren.
– Men med jobbet känner jag att tidpunkten är precis den rätta: Jag hinner ännu med en annan karriär och känslan har varit som i Abbas låt, ”When all is said and done”.

Välkommen att ta plats! Stefan Wallin hoppas någon från SFP i Egentliga Finland tar över i riksdagen, själv vänder han blad. Foto: Anja Kuusisto

Stefan Wallin

Född (1967) och uppvuxen: I Vasa.
Utbildning: Politices magister från Åbo Akademi 1994, med statskunskap som huvudämne.
Riksdagsledamot 2007–19, partiordförande 2006–12, miljöminister och nordisk samarbetsminister 2007, kultur- och idrottsminister samt jämställdhetsminister 2007–11, försvarsminister 2011–12. Åbo stadsfullmäktige 2009–17, landskapsförbundets styrelse 2013–17.
Familj: Ja.
Fritid: att läsa, matlagning, konditionssport, följer med engelsk fotboll.
Favoritapp i telefonen: Använder allra mest Whatsapp. Viktig är också ÅU-appen och AVFC, alltså Aston Villas app.
Läser: Storkonsument av dagstidningar, både inhemska och utländska, i jobbperioder mest arbetsrelaterat, under längre ledigheter deckare, skönlitteratur, memoarer.
Reser: Gärna europeiska huvudstäder eller långt bort till värmen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter