Dagispussel upprör Åboföräldrar – ”För Atlas är det viktigt att stärka sin finlandssvenska identitet”
Förra veckan presenterade Åbo stad en plan för hur daghemsnätet ska se ut i framtiden. Reformen innebär ett flertal förändringar som drabbar stadens svenskspråkiga barnfamiljer.
LÄS OCKSÅ
Bland annat föreslås det att Braheskolans daghem på Hirvensalo stängs och att verksamheten flyttar till ett helt nytt tvåspråkigt daghem på Rönnudden år 2030.
Tvåspråkiga daghem är mycket dålig idé, säger Eelin Hoffström-Cagiran efter att ha hämtat Atlas, 2 år, från dagiset.
– Det behövs ett svenskspråkigt dagis på Hirvensalo. Jag förstår inte hur man har tänkt och skulle gärna se några socialpolitiska argument med fördelarna med tvåspråkiga dagis.
– Jag tror att det handlar om att spara pengar genom att placera alla barn i ett och samma dagis i stället för i ett finskt och ett svenskt. Igen är det de svenskspråkiga som lider.

Hoffström-Cagiran befarar att tvåspråkiga daghem inverkar negativt på båda språkgrupperna. Att blanda språken gör att den språkliga och sociala utvecklingen hos både finskspråkiga och svenskspråkiga barn lider.
– Det handlar inte bara om enspråkigt svenska familjer. Det sägs att man ska skilja på grupperna, men hur ska man göra det – med staket? Det kan leda till en slags språksegregation där barnen behandlas olika beroende på vilket språk de talar.
– För Atlas är det i alla fall viktigt att stärka sin finlandssvenska identitet i ett svenskspråkigt dagis.
Många kommentarer på stadens webbplats
Språkfrågan upprör också många föräldrar som har uttryckt sin åsikt på stadens Säg din åsikt-tjänst på nätet.
Här ett plock bland kommentarerna:
”Att sätta finska och svenskspråkiga i samma daghem är inte en bra ide. Finska språket kommer så starkt ändå via allt, så familjer sätter barnen i svenskt dagis för att stärka svenskan. Detta kommer inte att ske om de blir tvåspråkigt dagis”.
”Det är inte en lösning att ersätta svenskspråkiga daghem med tvåspråkiga sådana. Den svenskspråkiga befolkningen i Åbo kan inte gång efter gång nedprioriteras”.
”Vi behöver enspråkigt svenska miljöer för att bevara svenskan i Åbo, speciellt för barnen. Tvåspråkiga lösningar fungerar inte”.
”Och tvåspråkiga enheter – please! Hur länge måste vi tjata för att få ha kvar våra svenska enheter? Är det ett så stort hot för majoritetsbefolkningen att det finns några ställen i staden där man talar svenska och bara svenska?

Laura Peltola har kommit till dagiset för att hämta sin treåriga dotter Livia. När hon träffar ÅU:s reporter och Hoffström-Cagiran är det första gången hon hör talas om stadens planer.
– Jag gillar inte tanken på tvåspråkiga dagis. Det är viktigt med dagvård på svenska, i synnerhet här på Hirvensalo där jag har förstått att efterfrågan är så stor att det inte finns plats för alla.

Eelin Hoffström-Cagiran uppskattar dagiset på Hirvensalo, även om det är inhyst i ett parhus som inte är optimalt för ett daghem. Men fördelarna är ändå fler än nackdelarna.
– Vi har varit jättenöjda, platsen är barnvänlig och omgivingen är fin. Man kan cykla hit, vilket man inte kan göra till Rönnudden. Därför handlar det också om ekologi och miljö. Jag jobbar med hållbar mobilitet och försöker leva som jag lär.
Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo säger att hon förstår att frågan har väckt känslor. Hon ber att få återkomma till ärendet nästa vecka.
Man kan kommentera förslaget på Säg din åsikt-tjänsten fram till den 27 oktober.
Tidsplan för de svenskspråkiga daghemmen
2024: Förskolegrupperna på Skolgatan 10 flyttar tillfälligt in i Cygnaeus daghem i Hallis på hösten.
2025: Oxvägens daghem öppnar vid Elinaparken. Cygnaeus daghem flyttar hit (alternativ A: daghemmet blir senare tvåspråkigt)
2027: Nytt daghem öppnar på Tranbacken (alternativ A).
2028: Nytt daghem öppnar på Vinkkiläbacken.
2028: Tvåspråkigt daghem på Slottsgatan öppnar.
2029: Utbyggnaden av Cygnaeus skola klar och förskolan flyttar dit.
2030: Tvåspråkigt daghem på Rönnudden öppnar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.