Dagisbarn i Pargas hade fullt ös med Gäddan och herr gös


Sprätt på armar och en då Gäddan och gänget bjuder till dans. Mats Prost sjunger, Marjo Paavola leder dansen.

Hänger med. Mariella, med hatt och tutt, är ett och ett halvt år gammal och går i gruppfamiljedagiset Näckrosen.
Lilla krabban Kelvin/ Vet hur illa de står till/ Kom med och rädda havet/ Vi kan alla hjälpa till – så sjunger Mats Prost i Gäddans sång och då Marjo Paavola visar hur krabban rörs eller dansar är hundratals barn med på noterna.
– Omkring 500 barn borde vara här i dag, säger Pia Hotanen, chef för småbarnspedagogiken i Pargas stad, och en av arrangörerna till onsdagens daghemspicknick i Centralparken.
Solen gassar, barnen dansar och några vuxna i dagispersonalen vågar också vifta på fenor eller armar.
Picknick med miljötema
Det är en glad stund med picknickryggäckens innehåll som väntar. Samtidigt är det en lektion i miljöhänsyn som pågår.
Sedan år 2011 har Gäddan varit ett tema för miljöarbetet i daghemmen i Pargas och år 2013 kom Skärgårdshavets biosfärområde med i arrangemangen.
Den fysiska gäddan är ett mjukisdjur som tillsammans med sina vänner, andra fiskar eller mjukisdjur, färdas i en sump från daghem till daghem.

Sumpen som färdas från daghem till daghem ser ut så här.
Gäddan cirkulerar mellan daghem
När ett daghem haft besök av Gäddan och gänget ett par veckor sätts sumpen i bil eller buss och åker till exempel från Sagoängens daghem till Pjukala daghem, från dagis i Nagu till Korpo.
På Pargas stads webb hittar man en blogg där daghem och förskolor berättar om sina äventyr med Gäddan, hur den jumpade i Iniö och sådde ärter med barn i Kirjala.
En annan fysisk gädda finns i Centralparken, nämligen rutschkanan Lucius Alienus, skapad av Stefan Lindfors. Den invigdes sommaren 2017 och har blivit mycket populär bland barnfamiljer i Pargas.
Matens kretslopp var årets tema
Daghemsgrupperna väljer själva hur de använder sig av Gäddans uppgifter och vilka miljöfrågor de tar upp, men varje år har Gäddan ett tema.
– På hösten fick daghemmen också ett uppgiftshäfte kring mat, då matens kretslopp är årets tema, säger Pia Prost från Skärgårdshavets biosfärområde. Nästa år är temat skärgårdskultur.

Picknick i stark sol. Susanna Fagerlund med barnen Venna och Albin, bakom till vänster Carola Kyrklund, alla från gruppfamiljedaghemmen Solvind och Solgränd.
En minigallup med några av daghemmen på plats i Centralparken visar att miljöfrågor har både bredd och djup i dagens småbarnsfostran.
Sopsortering verkar vara något som engagerar många, liksom frågor kring varifrån maten kommer, vad som är skräp och om allt skräp är skräp.
Skräp återanvänds, sopor sorteras, avfall komposteras
– Vi lät till exempel barnen ta med sådant de hitat på egna gårdar och i diken, sen byggde vi vattenlekar och en dino-värld av det, berättar Monika Karlsson, daghemsföreståndare i Villa Kamomilla.
I Villa Kamomilla är miljöteman och hållbarhet viktiga frågor, säger Karlsson som också via forskaren Ann-Christine Furu vid Helsingfors universitet och ur rikssvenskt förskolematerial hittar inspirationskällor till hur daghemmet kan jobba kring miljöfrågor.

Pjukalabarn och gäddan Lucius i Centralparken i Pargas.
I parken förmedlar högtalarna sången:
Yeah,yeah, Gäddan och gänget/ fullt ös med herr Gös/… Blåmusslan har ett tips/ Åt Gäddan och åt dig/Ät mat som finns här nära/ din pappa åt upp mig!
Sången som citeras ovan är komponerad av Mats Prost, som också står för texten. Den hittas också på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5e1N-HxuQBE
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.