Daghemsrenoveringen i Houtskär blev både dyr och sen – Träsk skola ska däremot bli klar i tid

I början av september fick Houtskär daghem äntligen flytta in i sina nyrenoverade utrymmen, men som ÅU berättat tidigare i år gick renoveringen inte riktigt som man tänkt sig.
Slutligen fick staden lov att stiga in och låta riva en del av det som den ursprungliga entreprenören för renoveringen byggt efter att man under byggnadstiden hittat brister och avvikelser från det man kommit överens om.
85 000 euro dyrare, åtta månader sent
Den billigaste offerten som valdes blev i slutändan mycket dyrare än man räknat med. Slutnotan för arbetena med ventilationen och konstruktionsförbättringar som man budgeterat 66 000 euro för landade på 151 000 euro.
Renoveringen som ursprungligen skulle vara klar i januari blev klar åtta månader senare, i september.
– Det är självklart beklagligt att det gick så här, men det viktigaste är ändå att daghemmet nu kunnat flytta in och att arbetet håller hög kvalitet, säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl.
Staden förde diskussioner med entreprenören om att riva avtalet, men eftersom staden i slutändan ändå i egenskap av byggherre för projektet är den som bär ansvaret valde man att färdigställa det i egen regi med flera lokala underleverantörer.
– Om den ursprungliga entreprenören hade gått i konkurs, vilket var nära, hade det ändå sist och slutligen blivit dyrare för staden än det nu blev i och med den överenskommelse vi gjorde, säger Pihl.
Träsk skola ska hålla tidtabellen
Renoveringen och tillbyggnaden av Träsk skola löper enligt Pihl så gott som enligt den planerade tidtabellen och skolhuset ska stå inflyttningsklart den 2 januari nästa år.

Principbeslutet om att tillbyggnadsdelen byggs med betongelement som leasas över en längre tidsperiod diskuterades flitigt då det begav sig, men enligt Pihl har marknadsläget visat att beslutet utan tvekan var det rätta. Elementen gjuts på annat håll och levereras till Houtskär med pråm från Hangö.
– För tillfället pålar man för de nya elementen och har stött på en del avvikelser där på grund av ett måttfel, men den biten faller helt och hållet på entreprenörens ansvar och enligt leverantören ska tidsplanen hålla trots problemen, säger Pihl.
För slöjdsalsdelen som renoveras och sedan byggs ihop med den nya elementdelen kan det eventuellt bli frågan om en liten försening, eftersom man upptäckt en del skador som måste åtgärdas i samband med rivningen av de gamla delarna av skolan.
– Som tur är har vi också fått lokala krafter engagerade för att hjälpa till med att få skolan klar i tid.
Vemär det som räknar så mycket miss ni har räknat fel lite oftare nu förtiden i slutändan är det vi skattebetalare som betalar notan skärp er
Det är skattebetalarna som till sist, och alltid, får vara de som får ta ansvaret då de som är experter, anställda för vissa uppdrag, inte kan sin sak! Hur kan det gå på detta vis?
Pihl får sitta kvar miss efter miss. Men vi ska vara glada att allt är bra nu.