Förflytta dig till innehållet

Dagarna i mars

Kvinna med armarna i kors.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 21.3 firas internationella poesidagen, instiftad av UNESCO för att gynna läsning, stöda ursprungsfolkens språk och diktning, poängtera värdet av mångfald, stärka dialogen mellan människor och därmed freden.

Det är ungefär allt vi behöver, utom bröd. Och luft och vatten.

Man valde datum under UNESCO:s konferens 1999 – rättvist att undvika att starta från en särskild diktare. I Finland firar vi ju redan ett par poeter med flagga och litterära priser och kakor. På tisdagen flaggades för Minna Canth som höll sig till prosan, men är minst lika viktig. Minst!

Var alltid poet , också på prosa! sägs Baudelaire ha sagt. Mycket elegant. Man hittar citatet på UNESCO:s sidor med förslag för dagen. Jag föreslår att man går till biblioteket, lånar eller läser något där.

Att läsa i bok kunde vara en handling av befrielse i dag där särskilt unga nästan scrollar ihjäl sig, och inlärningen sker i en trist strategisk digital värld där alla ska maximera sina poäng inför framtida inträdeskrav. Ett teveprogram med inslag också från Åbo berättade nyss om den krassa verkligheten, bekant sen länge, dessvärre.

Vill någon börja gömma poesiböcker på närmsta gymnasium? Jag kunde bidra med en antologi som heter ”Ring mig innan världen exploderar”, ett riktigt bra urval kärleksdikter, redigerat av Eva Gedin innan hon blev tongivande förläggare.

Bruno K. Öijer får avsluta: ”jag varnar / den här dagen / för att göra ett minsta / misstag / sen du vaknat”.

Bokens sista sidor är öppna för läsarens egen dikt, och just detta exemplar har en ägare, som inte är jag, skrivit en dikt om att vänta på skolbussen och en om Gud. De glöder, liksom Öijers.

Och nu läser jag vidare i FN:s kalender för temadagar, den blandar livets och historiens aspekter. Minns vändpunkter. Men kanelbullen, som firas stort i Norden, har fått sin dag av en annan anspråkslösare instans.

Mars, och särskilt denna vecka, har viktiga dagar. 20.3, i dag, firas lyckans dag, inte för att uppmärksamma Finland, utan för att minnas att man i Bhutan, det bergiga landet i Asien, myntat begreppet bruttonationallycka redan för så där femtio år sen. Parametrarna är dessa: levnadsstandard, hälsa, utbildning, tidsanvändning, god samhällsstyrning, ekologisk mångfald, psykologiskt välbefinnande, kulturell mångfald, samhällsgemenskapens vitalitet.

Bhutanprogrammet ligger långt från det som man tar upp i A-studio om kvällarna, där man talar om att trygga framtida generationers välfärd genom att kapa i samma välfärd nu. Men hur ska de kommande generationerna bli till när man inte har råd att bilda familj? Den frågan kan väl någon ställa? Och svara på.

21.3 är dagen för avskaffande av rasism och diskriminering. Den påminner om samma datum 1966 då polisen i Sharpville i Sydafrika öppnade eld mot en fredlig demonstration, dödade och skadade ett stort antal. I Finland har statsministern kallat till rundabordssamtal kring rasism och diskriminering, inte en dag för tidigt.

21.3 är därtill dagen för träd och skog. Klotets skogar spelar en avgörande roll för framtida klimat, avskogningen som fortfarande pågår är ett av de större hoten. I Finland har nästan alla ett personligt förhållande till skogen, och här finns ett stort skogskunnande, Finland kan väl bli global skogsambassadör?

Samma dag , 21.3. firas också internationella dagen för Downs syndrom, en dag som ytligt blivit känd för Rocka sockorna! Det betyder att man bär udda strumpor just den dagen. Det bör synas att människor inte ska bedömas utifrån en enda standard (som en evig studentskrivning) utan bemötas på ett jämlikt sätt. Strumpan med ränder värmer lika bra som den med prickar.

Vårdagjämningen infaller samma datum som dagen för skog, och dikt och antirasism och rocka sockor. Den säger oss: från nu blir det ljusare. Delta i det!

Här kan du läsa fler kolumner av Ann-Christine Snickars.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter