Däckbyte krävdes för hjälptransport till Ukraina — åländska frivilliga hämtar hem flyktingar i insats med Åbokoppling

På torsdag morgon satte sig åländska Hanna Saurén och hennes man Thomas i en bil till Polen, dit de åker med en färja från svenska Ystad.
Bilen är fylld med mat och en del mediciner som ska levereras till den ukrainska gränsen. Förnödenheterna bekostas av åländska privatpersoner och av mataffären Kantarellen.
När paret Saurén återvänder till Åland är tanken att de ska ha med sig fem ukrainska flyktingar.
– Mina föräldrar har en tom lägenhet där de får bo. Vi bor själva i samma hus. Flyktingarna kommer i synnerhet i början att behöva mycket annat stöd än bara boende, säger Saurén.
Vilka de fem flyktingarna är är i skrivande stund oklart.
Kontakter över gränserna
Hanna Saurén hör till några åländska frivilliga som bildat en Facebookgrupp och organiserat sig för att koordinera sin vilja att hjälpa.
Via tidigare Åbobon Malin Ahlbeck, som även har rötter på Åland, har gruppen kommit i kontakt med Ahlbecks ukrainske man Sergei But. Paret bor sedan länge i Kiev.
Via sitt kontaktnät i Ukraina, och den medicinska klinik han äger, har But försökt få kontakt med flyktingar som kan åka med till Åland.
– Kliniken finns i Tjernihiv nordost om Kiev. Jag skulle gärna hjälpa befolkningen där, men det är knepig att hitta någon från Tjernihiv som lyckats ta sig till den polska gränsen i västra Ukraina, säger But.
Tonar ner sin insats
Sergei But tonar ner sin betydelse i hjälpinsatsen, och berättar på torsdagseftermiddagen att han förmedlat kontakt mellan de åländska frivilliga och en polsk frivilligarbetare som förhoppningsvis hittar ukrainare som kan åka med till Åland.
Själv befinner sig Sergei But i Egypten där familjen råkade vara på semester när Ryssland attackerade Ukraina.
Det är mycket att ordna nu, konstaterar han. Hans mamma och några andra släktingar försöker just nu ta sig från Ukraina till Polen.
But och Ahlbeck ska själva flyga från Egypten till Finland på fredag. Till Åbo kommer de på lördag.
Fortsättning på måndag
På måndag ska ytterligare en transport ordnad av den åländska frivilliggruppen åka iväg från Åland till Polen, då med två minibussar.
Även den ska föra förnödenheter till gränsen och sedan förhoppningsvis hämta 14 ukrainare till Åland.
Hanna Saurén säger att det ännu inte är helt klart var dessa ska inkvarteras, men att det kommer att lösa sig. Viljan att hjälpa är stor.
I det här läget är bara de här tre bilarna på väg till Polen, men det finns en tanke på en fortsättning.
– Om den här hjälpen hittar en form kan den upprepas av andra under kommande veckor, säger Saurén.
Praktisk utmaning
Hanna Saurén säger att hjälpaktionen ställts inför sina utmaningar.
– Lagen gör det svårt att be allmänheten om pengar. Nu måste vi göra det från privatperson till privatperson. Det är bra att vi har en jurist i vår grupp.
En annan utmaning är väldigt handfast.
– Det är förbjudet att köra med dubbdäck i Polen. Hyrbilsfirman Rundbergs och däckfirman Rollic i Mariehamn löste det för oss i frivilliggruppen genom att skaka fram och snabbt byta till allrounddäck på minibussarna, berättar Saurén.
Paret Saurén, i sin tur, lyckades köpa begagnade däck på nätet av en person i Stockholm till sin Skoda Kodiaq. De får däcken bytta av en vän som bor längs färdvägen.
Klinik övergick till frivilligarbete
Borta i Egypten har Sergei But på distans organiserat verksamheten vid sin klinik i Ukraina.
När kriget bröt ut övergick den helt till frivilligarbete. Bland annat har man riggat upp ett callcenter i källaren som erbjuder gratis medicinsk konsultation för befolkningen.
Den enda avdelning som är öppen fungerar som en central för förnödenheter bland annat för armén.
En del av klinikens läkare vårdar civila och militär på stadens sjukhus, medan andra bistår försvaret, berättar But.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.