Förflytta dig till innehållet

Då skolan stänger är det dags för grundstädning

Trivs på jobbet. Maire Guseff t.v. har städat i skolcentret i åtta år, Anne-Marie Nylund i sex år.


Tomma korridorer, öde klassrum. Hela skolcentret i Kimito är tyst. Under läsåret rör sig drygt 300  människor här men nu på sommarlovet så är det bara städarna Anne-Marie Nylund och Maire Guseff som är i gång, plus någon lärare.
I dag var högstadiets rektor Britt-Marie Norrbacka på plats, och hon är väldigt nöjd med nivån på städningen.
– Helt annat än i de tyska skolor som jag har besökt. Där tar lärarna den värsta sanden med vanlig sopborste och så surrar någon städfirma över allting. Ingen tar av sig skorna och det är så dammigt att det kittlar i näsan, säger hon.

Viktigt ta av skorna

I skolcentret i Kimito tar alla av sig skorna, och med tiden lär de flesta elever sig till och med att ställa skorna åt sidan och inte lämna dem precis innanför dörren.
– Om alla skulle ha skorna på inne skulle det vara ett helt annat läge. Dammigare, större risk för allergiker, mera jobb för oss och naturligtvis värre slitage på golvytorna, säger Nylund och Guseff.

Allting putsas

Sedan skolans våravslutning har de varit sysselsatta med grundstädning, som betyder att damm ska tas ner från lampor och lysrör och tak, väggarna torkas, golven tvättas och mycket annat ses över.
Till exempel klistras ”tassar” på pulpetben så att de inte repar golvet.

Inga rengöringsmedel

Rengöringsmedel används inte, bara ozonerat vatten från den ozoneringsanläggning som installerades för något år sedan. Fönster och speglar blir skinande blanka tack vare ozonvattnet som sparar hälsa, pengar och miljö. Det är dessutom desinficerande.
– En sådan här apparat borde det finnas överallt, inte bara i några kommunala fastigheter, säger Nylund och Guseff.

Skoskydd i Silva

För att under sommaren ha full sysselsättning så har de frivilligt åtagit sig att vikariera städarna i bland annat Kimitos nästan nya daghem Silva. Där har man en sådan praxis att inte bara barnen utan också föräldrarna ska ta av sig skorna, eller träda skoskydd på.

Njutning då det är rent

Guseff har jobbat som städare i skolcentret i åtta år, Nylund i sex år.
Hur tycker ni ert arbete uppskattas?
– Jag tycker nog att vi får uppskattning. Förstås är det roligt om någon märker att det är nystädat och säger något om det, menar Maire Guseff.
Anne-Marie Nylund tillägger att städjobbet inte känns tröstlöst – det är rena njutningen då jobbet är gjort och man ser att det är rent.
Hur orkar era ryggar?
– Inga problem, trots att jag är 64 år och kunde gå i pension, säger Guseff.
– Jag både springer och går på gym, annars tror jag inte att jag skulle klara det här jobbet, men nog tycker jag att jag orkar bra, säger Nylund.

Bra städgrejer

Ingendera har varit sjuka annat än någon enstaka gång, och då de får jobba i par går arbetet undan.
– Dessutom har vi så bra städgrejer, och behöver vi något så får vi det. Vår arbetsledare Pasi Salmi, som också städar själv, är jätteduktig, säger Nylund och Guseff.
Och hur är eleverna, förstår de värdet av en välstädad skola?
– De allra flesta är trevliga, inget att klaga på. Under två år har vi dessutom haft med oss elever från åk 7 och städat. Då får de lite prova på jobbet och se att inget städar sig självt.
Kimitoöns kommun äger skolcentret där det svenska gymnasiet och högstadiet finns liksom åk 1-9 på finska.

De nya pulpeterna och stolarna är tunga att lyfta, så det blir bra styrketräning, säger Anne-Marie Nylund.


Mirakelsvamp. Maire Guseff putsar väggarna med trasa och en liten vit svamp som faktiskt får både blyertsstreck och annat att lossna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter