Cyklar sträckan Åbo–Paris till förmån för cancersjuka barn


Välgörenheten är det viktiga. För bårde Linda Talve (till vänster) och Mariella Ramstedt är det den hjälp som allvarligt sjuka barn får med hjälp av de pengar som samlas in under Team Rynkeby som är det viktiga med resan. Foto: Patricia Torvalds
Det är spänning i luften framför Domkyrkan i Åbo. Cyklister klädda i gula dräkter täckta av namn på sponsorer skrattar, pratar och kramar om sina nära och kära som kommit för att ta avsked.
De 36 cyklisterna ska under den kommande veckan trampa hela vägen till Paris som en del av det nordiska välgörenhetsevenemanget Team Rynkeby.
– Det är spännande och det pirrar lite i magen. Vi har förberett oss i ett år men ändå känns det som om i dag kom så snabbt, berättar Mariella Ramstedt som är en av cyklisterna i Åbolaget.
– Visst är det spännande, men vi behöver adrenalinet, fyller hennes medcyklist Linda Talve i.
För ett fint ändamål
Syftet med evenemanget är att samla in så mycket pengar som möjligt för cancersjuka barn och deras familjer.
– Välgörenheten är det viktigaste. Vi besökte ÅUCS och träffade familjerna där och då blev det klart varför vi gör det här, berättar Talve.
Insamlingen är viktig för alla som deltar i Team Rynkeby.
– Trots att vi alla är olika så tänker vi lika och har hjärtat på rätt ställe, konstaterar Ramstedt.
De pengar som samlas in i Finland kommer att fördelas mellan föreningen Sylva och cancerstiftelsen Aamu Finlands Barn.
– Underbart att det har blivit en så stor happening och det är roligt att se hur ivriga alla är. Verkligen fint, tycker Toivo T. Salmi, ordförande för Aamu-stiftelsen.

Tippa Tirppa agerar maskot för Åbolaget. Papegojan är en gåva från barnen på TYKS och fågelns forna plats var på en av droppställningarna i sjukhuset och det är därifrån den fått sitt namn (tippa betyder dropp på finska). Under resans gång kommer cyklisterna uppdatera barnen på sjukhuset om var på världen Tippa Tirppa befinner sig. Foto: Patricia Torvalds
Att cykla till Paris är en tuff utmaning
Cyklisterna som deltar i resan har ett år av hård träning bakom sig.
– Vi har tränat 3–5 gånger i veckan i nio månader, berättar Ramstedt.
– Det var så fint väder i april och maj att vi kunde cykla utomhus. Det är ett krav att de som deltar ska ha cyklat minst 2 500 kilometer med sin cykel innan resan, förklarar Talve.
De som deltar har också varierande erfarenheter av cykling. Vissa har tränat en längre tid medan andra var nybörjare då träningen startade för ett år sedan, men ingen av deltagarna behöver vara orolig.
– Det här är ingen tävling, alla väntar på alla, försäkrar Ramstedt.

Redo för första etappen. På torsdagen cyklade de 36 cyklisterna i Åbolaget till Helsingfors varifrån de på fredagen fortsätter mot Tyskland med färja. Foto: Patricia Torvalds
Andra året som Åbo deltar
I år är det andra gången som Åbo deltar i det populära evenemanget och cirka en tredjedel av det nuvarande laget deltog även i förra årets resa.
Både Ramstedt och Talve är med för första gången och alla som de nämnt om projektet för har varit entusiastiska.
– Det är så mycket folk som engagerar sig och alla är så positiva. Det är andra året som det ordnas i Åbo och nu vet folk vad det handlar om, berättar Talve.
– Folk på jobbet frågar mig när det är som vi startar och hur det känns, fortsätter Ramstedt som också märkt av folks positiva attityder till projektet.

Vill tacka alla cyklister och sponsorer. Aamu-stiftelsens är en av de välgörenhetsorganisationer som Team Rynkeby stöder i Finland och Toivo T. Salmi fungerar som stiftelsens ordförande. Stiftelsen har som mål att stöda forskningen i cancersjukdomar hos barn. Foto: Patricia Torvalds
Cyklar genom fem länder
I går cyklade Åbolaget till Helsingfors varifrån alla Finlands lag i dag åker färja över till Travemünde i Tyskland.
Från Tyskland fortsätter färden till Nederländerna och via Belgien till Frankriket. Hela resan kommer att ta sju dagar.
– För att tidtabellen ska hålla måste vi cykla 25 kilometer i timmen, berättar Ramstedt.
Väl framme i Paris samlas alla 1 900 Team Rynkeby cyklister för att sedan åka sista biten in i staden tillsammans.

En salig blandning. Det finns en rad kriterier som ett Team Rynkeby-lag måste uppfylla. Bland annat måste könsfördelningen vara jämn, laget måste innehålla folk av olika åldrar, från olika yrkesgrupper och det måste finnas cyklister som tidigare gjort resan. Foto: Patricia Torvalds
Team Rynkeby
Ett nordiskt välgörenhetsevenemang som fick sin början i Danmark 2002.
Syftet är att samla in pengar för cancersjuka barn.
Cykellag från sex länder cyklar från sina hemorter till Paris, sträckan är cirka 1 200 kilometer lång
Deltagarna kommer från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Island och Färöarna.
Det är sammanlagt 1 900 cyklister som cyklar sträckan. Varje år ansöker tusentals personer om att få delta i evenemanget.
Från Finland deltar sex lag varav Åbo är ett.
I Åbolaget ingår 36 cyklister och ett serviceteam på åtta personer.
Alla cyklister som deltar binder sig till att hitta egna sponsorer.
Patricia Torvalds
02-274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.