Cykelturismen växer – medelålders par är ivrigast


Cykelentusiast. Pirjo Räsänen tycker att kustrutten har allt som kännetecknar en bra cykelrutt. Hon övernattade i Mathildedal. Foto: Emma Strömberg
Folk väljer cykelresor för att få vara ute i naturen, för att främja sin hälsa och besöka lokala sevärdheter.
– I cykelturismen förenas många samtida trender, säger Pirjo Räsänen som arbetat med att utveckla cykelrutter och vandringsleder i Finland vid Outdoors Finland.
Hon är själv en inbiten cyklingsentusiast och har cyklat kors och tvärs i Europa och Finland – också Kustrutten.
Hon säger att cykelturism är en växande trend i hela Europa, också i Finland.
– Sent omsider har man i Finland också vaknat till att man borde utveckla bra cykelrutter, säger Räsänen.
På efterkälken
Men det finns ännu mycket kvar att göra för att Finland skulle komma upp i den standarden som finns i till exempel Tyskland. Räsänen räknar upp flera kriterier för att det ska vara en bra cykelrutt: Det ska finnas en tydligt start- och slutpunkt, rutten ska vara tydligt utmärkt, det ska finnas trevliga pausställen tillräkligt ofta och saker att se och uppleva längs med vägen.
– Kulturhistoriska platser och god lokal mat uppskattar cykelturister, säger Räsänen.
Hon har varit med som experthjälp när kommunerna har utvecklat Kustrutten. Hon tycker att cykelrutten uppfyller alla de ovannämnda kriterierna.

Kustrutten.
Bättre skyltning
Det enda som hon riktar kritik mot är vägbeskrivningarna. Cykelrutten är utmärkt endast i korsningar där det finns en liten brun skylt som visar åt vilket håll vägen fortsätter.
– När jag cyklade i Kimitoön missade jag rätt avtag i några korsningar när jag inte var uppmärksam och inte såg den lilla skylten.
Hon jämför med Tyskland där det nästan är så att du ser nästa vägmärke genast då du cyklat förbi det förra. Men läget i Finland beror på att finska trafiklagen är restriktiv med hur man får lägga ut skyltar vid vägar.
Därför rekommenderar Räsänen att man också har med sig en egen karta.
Vem är den typiska cykelturisten? Räsänen citerar en tysk studie som kom fram till att det främst är par i åldern 45-65 som cykelturistar. Den vanligaste längden för en cykelresa är 7-8 dagar och att cykla cirka 40 kilometer per dag. Räsänen rekommenderar att man cyklar olika långt olika dagar.
– Det är bra att till exempel cykla 60 kilometer en dag och kortare en annan dag och hålla en vilodag, säger hon.
Läs också: Kustrutten förlängs: Salo – Kimitoön – Bengtskär – Ekenäs på cykel i sommar
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.