Förflytta dig till innehållet

Cygnaeus skola bidrar med antimobbningsexpertis när Erasmusprojekt gästar Åbo

Robin Sjöstrand
Förstaklassister med flaggor i händerna.
Förstaklassisterna bjöd gästerna på en välkomstsång och hälsade alla välkomna på sina egna språk.

Skolutbyten handlar om att lära sig av varandra, och det Erasmus+-projekt som Cygnaeus skola deltar i fram till 2023 är inget undantag. Det övergripande temat handlar om att skapa hälsosamma vanor och förespråka välmående och varje skola bidrar med sin egen expertis.

För Cynkans del är den expertisen antimobbning, och under den här veckan finns lärare från Grekland, Turkiet, Nordmakedonien, Italien och Litauen på plats (eller närvarande digitalt) för att lära sig om skolans jobb för att motverka mobbning. Devisen är ”Stop bullying and take action!”.

– Vi kommer att tala om Kiva skola-programmet och Friends-programmet. Dessutom kommer att vi att titta på mobbningsstatistik från de olika länderna och jämföra hur vi jobbar kring ämnet, berättar temaveckans koordinator Minna Muallim , som också är lärare i Cynkan.

Från början var det tänkt att också elever från alla deltagande skolor skulle delta under veckan, men coronan satte stopp för det.

– Men i maj hålls nästa temavecka i Grekland och då får elever i alla fall åka med, säger Muallim.

Robin Sjöstrand
Giedré Guzaviciene, Siguté Valentaité-Rugiené från Litauen, Minna Muallin från Cygnaeus skola och Kerim och Yasemin Sivrikaya från Turkiet diskuterar mobbning i Åbo den här veckan.

Åbo är det tredje stoppet på utbytesturnén, efter Grekland och Litauen. Kerim Sivrikaya från Turkiet är en av koordinatorerna för hela projektet, och han säger att Erasmusfinansieringen möjliggör att man får så mycket ut av det som möjligt.

– I och med att vi kan resa med eleverna ger det maximalt kulturellt utbyte, något som är väldigt viktigt. Eleverna får uppleva olika kulturer och de får dessutom lära sig engelska rent praktiskt, säger han.

Det fina med utbytet är att alla deltagarna har någonting att bidra med, säger Sivrikaya.

– Vi kom hit till Åbo för att bekanta oss med projektet Kiva och det ska bli intressant att se hur det fungerar i praktiken.

Mellan 20 och 40 elever från varje skola deltar i projektveckan i Åbo, men alla utom Cynkan-eleverna gör det på distans. För eleverna är Erasmusutbytet också speciellt, berättar Muallim.

– Min tidigare klass, som nu går i sjuan, fick skriva sina bästa minnen av skoltiden när de gick ut sexan. Det var många som lyfte fram just Erasmusprojektet som något fint, och det är trevligt att se, säger hon.

Projektveckan i Åbo pågår fram till och med lördag.

Erasmus+-projektet

  • Projektet går under rubriken ”Game on – to create healthy habits and promote wellness”. Teman för Åboveckan är ”Stop bullying and take action!”.
  • Projektet stöds av EU och har deltagare från Finland, Grekland, Turkiet, Nordmakedonien, Italien och Litauen.
  • Eleverna i de olika länderna har bland annat samarbetat kring teman som hälsa, välmående, glädje och tacksamhet. De har skrivit dikter, gjort matkonstverk och filmer.
  • Projektet startade 2020, men fick skjutas framåt på grund av coronan. Projektet förväntas ta slut 2023.
  • Under veckan i Åbo får de internationella gästerna delta i skolans lektioner, höra om antimobbningsverksamheten i Cygnaeus skola och besöka bland annat stadsbiblioteket och naturskolan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter