Cygnaeus saknar ännu en klasslärare med en månad tills skolstart – rekryteringar allt mer utmanande då många lärare byter bransch

Cygnaeus skola saknar ännu en klasslärare för läsåret som drar i gång den 10 augusti. Detta är trots att rekryteringen pågått en längre tid.
Problemet är enligt rektor Nicke Wulff att det inte finns lämpliga sökande eller sökande överhuvudtaget. Det visar på den stora personalbristen inom skolorna.
– Det är en liten utmaning för den här sommaren, säger Wulff. Men det finns egentligen inget vi kan göra åt saken i det här skedet.
Det är en femte klass som ännu saknar klasslärare. Wulff är ändå inte särskilt orolig och säger att alla klasser kommer ha en lärare på ett eller annat sätt.
Rektorn tror att chansen är stor att de ännu hittar en behörig sökande, i och med att många nyligen fått veta om de fått studieplats eller inte. Många fattar beslut om jobb just under sommaren.
Allt färre lärare
Ifall ingen behörig lärare söker tjänsten tänker skolan tills vidare lösa det med kortvariga vikariat.
Trots att de söker en utbildad lärare ser Wulff inget problem i att åtminstone tillfälligt anställa en obehörig person.
– Många av våra lärare är formellt obehöriga men totalt kompetenta, säger han.
Den stora bristen på lärare gör att vikariat blir allt mer allmänna och nödvändiga. Vikarierna är oftast inte behöriga i och med att utbildade lärare i allmänhet inte söker kortvariga, osäkra tjänster.
Lärarna blir också allt färre, påpekar Wulff. Många lämnar läraryrket för andra jobb och missnöje har länge synts inom lärarkåren. Missnöjet har tagit sig uttryck i exempelvis lärarstrejken på våren.
Det finns därmed redan ett mindre utbud av lärare, och problemet förvärras ytterligare av att årskurserna blir allt större. Även i år ökar elevantalet i Cygnaeus skola.
Det är inte bara i Cygnaeus lärarbristen syns. Också S:t Olofsskolan i Åbo har tidigare saknat ämneslärare och Braheskolan saknade en lärare för årskurs ett tills nyligen.
Ingen skolpsykolog heller
Ett annat länge existerande problem i bemanningen på skolan är avsaknaden av en skolpsykolog.
Skolpsykologen anställs däremot inte av skolan, och Wulff säger att problemet är att välfärdsområdet inte lyckats anställa någon.
Han är glad över hur väl de ändå lyckats ordna saken, då de använder sig av folkhälsans köptjänster både för kartläggning och från och med hösten stödsamtal för elever.
Cygnaeus bemanning är i skick och 100 procent behörig då alla fast anställda lärare är på plats. Det kommande läsåret kommer dock många vara på föräldraledighet.
Nicke Wulff är trots utmaningen gällande personalstyrkan nöjd och säger att allt annars är i skick.
– Coronan satte sin prägel på de två senaste somrarna. I år kan jag äntligen ta lite semester, då sådana förberedelser inte behöver göras och skolstarten ska bli normal, säger Wulff.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.