Cygnaeus blir pilot för livsåskådningsundervisning

Eleverna i Cygnaeus skola i Åbo ska delvis få samundervisning när det gäller religion och livsåskådningsfrågor.
Tanken är att inleda ett pilotförsök redan i höst. Försöket skulle pågå i två läsår.
I dag får elever i den grundläggande utbildningen antingen undervisning i sin egen religion eller i livsåskådning.
– Det nuvarande sättet att ordna undervisningen i åskådningsämnen delar eleverna enligt dem som hör till det religiösa samfundet och dem som inte gör det. En sådan uppdelning är inte optimal för att öka förståelsen för olika kulturer och religioner, konstaterar Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i sin beredning till svenska sektionen.
Det är inte heller alltid lätt att hitta formellt behöriga lärare för olika minoritetsreligioner. Det gör att det är svårt att behandla elever med olika religiös tillhörighet lika.
– Undervisningen i religioner som undervisas i smågrupper, som katolsk, ortodox och islamisk tro ordnas huvudsakligen som distansundervisning, fortsätter Kjellman.
Om det går att ordna närundervisning i de här fallen består gruppen ofta av elever från flera olika årskurser.
Delvis samundervisning finns redan i andra kommuner
I en del andra kommuner har man redan delvis samundervisning och delvis uppdelad undervisning i åskådningsämnena.
– Då får eleven fortfarande undervisning i sin egen religion eller livsåskådning, men eleverna studerar tillsammans till exempel sådant som mänskliga rättigheter, som är gemensamt för alla åskådningsämnen.
Bedömningen görs enligt målen för elevens åskådningsämne. Den som till exempel har valt läroämnet evangelisk-luthersk tro får betyg i det ämnet.
I Åbo har man några års erfarenhet av den här typen av samundervisning från årskurs 5 i Vähä-Heikkilän koulu. Vårdnadshavarna har varit nöjda.
I Cygnaeus skola inleds försöket förutsatt att personalen ställer sig positiv till det.
Bildningsnämndens svenska sektion godkände för sin del planerna i går.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.