Cyberhot blir vanligare, men Finland har gjort sina läxor i cybersäkerhet

I och med att ett finländskt Natomedlemskap aktualiseras väntas cyberattackerna öka.
– Finlands beredskap mot möjliga cyberattacker är god. Det finns inget hundra procentigt skydd mot cyberattacker, men läget i Finland är bra, betonar överdirektör Sauli Pahlman vid Traficoms cybersäkerhetscentral.
Han tillägger att om det är något land där man har gjort sina hemläxor gällande cybersäkerhet så är det i Finland
– Vi har haft enstaka riktigt stora händelser, som Vastaamofallet, där tusentals klientuppgifter kom i fel händer, men sådana är sällsynta. Vi är väl förberedda, säger han.
Byggt upp skyddsnät under lång tid
Centralen har kunnat konstatera att antalet attacker har ökat redan tidigare, långt före Rysslands angreppskrig i Ukraina.
Det betyder att centrala instanser under en länge tid både har byggt upp sina skyddsnät och kunnat öva för att stå emot möjliga cyberattacker.
– Man har övat för olika former av cyberstörningar till exempel när det gäller landets kritiska infrastruktur. Man har utgått från olika scenarier och övat enligt dem, säger han.
Något man dock inte har kunnat öva i verkligheten är hur man gör om det samtidigt sker flera större cyberattacker.
– Men också sådana scenarier har vi övat för. Vi har utrett hur resurserna vid behov kan riktas eller frigöras och hur olika myndigheter om det behövs kan stöda varandra vid omfattande cyberattacker.
Skrämmande innehåll eller förstörda datorer
Cyberhot kan handla om allt från skrämseltaktik och försök att påverka den allmänna opinionen till skadlig programvara som förstör datorer eller system, eller kapar dem och kräver lösen för att användaren ska få tillgång till dem igen.
Även om användaren skulle betala lösensummor återfår han eller hon ändå inte den förlorade informationen.
Också attacker som syftar till att överbelasta en webbsida eller ett system är vanliga.
– Sådana är lätta att köpa för en billig peng, utan att lämna spår efter sig. Men de får stor synlighet och uppmärksamhet, säger Pahlman.
I ett tidigt skede
En av Finlands fördelar är att man hittar cyberhoten i ett tidigt skede, innan de hinner göra så stor skada.
– Vid cybersäkerhetscentret får vi årligen kännedom om hundratals attacker som har kunnat avvärjas. De fall som får rubriker i medierna är toppen av isberget, säger Pahlman.
Han betonar att det också är viktigt att man i Finland har en beslutsstruktur som gör att man kan reagera med snabba beslut vid behov.
Cyberhot kan tacklas
Viktigt är att varje företag och organisation har kunskap om sin data och sina informationssystem och vet vad som är väsentligt för att verksamheten ska fungera.
Viktigt är också att i förväg se till att man kan snabbt återgå till verksamheten om man utsätts för en cyberattack.
Också kedjan av underleverantörer är central – har alla delar i leverantörskedjan ett tillräckligt skydd mot cyberattacker?
Privatpersoner uppmanas ta säkerhetskopior och ha uppdaterade säkerhetsprogram.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.