”Covidstorm”-forskning vid ÅUCS: Bioläkemedel hjälper coronapatienter att återhämta sig snabbare

Ett biologiskt läkemedel kan hjälpa coronapatienter på sjukhus att återhämta sig snabbare, visar forskning vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Studien var randomiserad och pågick från augusti 2020 till juni 2021.
– För en del av coronapatienterna ökar inflammationsreaktionen och blir överdrivet stor. Att släcka den sågs redan under den första coronavåren 2020 som aktuellt och viktigt. Men då hade vi inte ännu kunskap ifall man till exempel vågar använda kortisonbehandlingar på ett tryggt sätt för att behärska inflammationsreaktioner utan att virusmängden börjar öka igen, säger Jarmo Oksi, överläkare på ÅUCS infektionsavdelning.
Sommaren 2020 fick man reda på att kortisonbehandling ger nytta då patienten ligger på sjukhus, men det var inte en tillräckligt bra behandling för alla patienter.
För vissa patienter fortsatte inflammationen, ”cytokinstormen”, att öka.
– Förutom kortisonbehandlingen behövdes något annat och därför kom användningen av tocilizumab med i bilden.
Tocilizumab är en antikropp, som binder till sig interleukin-6-receptorer. IL-6-receptoren är ett cytokin som bär kemiska signaler och förorsakar reumatisk inflammation.
Forskningens namn ”Covidstorm” kommer från ordet cytokinstorm.
Frivilligt att delta
263 coronapatienter sållades enligt vissa kriterier. Ett av kriterierna för att tas med i forskningen var att patienten var villig att delta.
Under forskningens gång fick 18 patienter intensivvård i något skede av vårdperioden.
– Eftersom vi behövde skriftligt medgivande av patienterna hann vi inte rekrytera sådana som var kritiskt sjuka och kom till sjukhuset via jouren och fördes snabbt till intensivvård, säger forskningsläkaren Niklas Broman i ett pressmeddelande.
Nedsatt syrsättningsförmåga var ett av kriterierna för att få delta.
86 patienter godkändes för den slutliga studien. Patienterna kom via jouren för vård till ÅUCS antingen till infektions- eller lungavdelningen och vissa direkt till intensivvårdsavdelningen.
– Då man randomiserar patienter till att få medicin eller inte ser man läkemedlets verkliga effekt. Då vi inledde vår studie fanns det ingen liknande forskning publicerad i hela världen. Nu finns flera sådana, både i Europa och i USA men vår unika forskning ser uttryckligen på användningen av biomarkörer som antagningskriterier, säger läkaren Thijs Feuth på ÅUCS lungavdelning.
Fyra olika biomarkörer var också kriterier för att delta. En biomarkör mäts via blodprov och är vanligt i läkemedelsforskning.
Goda resultat
I den slutliga analysen hörde 57 patienter till läkemedelsgruppen och 29 patienter fick inte läkemedel.
Efter fyra veckor ringde man till patienterna och största delen av de i läkemedelsgruppen upplevde att de hade återhämtat sig och att coronasjukdomen inte längre begränsade deras vardag.
I den andra gruppen hade största delen av patienterna fått åka hem från sjukhuset men coronan begränsade fortfarande deras vardagssysslor och de mådde inte som vanligt.
Av de patienter som fick läkemedel upplevde 47 procent att de återhämtat sig fullständigt. Motsvarande tal för icke-läkemedelsgruppen var 24 procent.
Ett annat betydelsefullt resultat var att de som fick läkemedlet skrevs ut från sjukhuset i genomsnitt tre dagar tidigare än de som inte fick läkemedlet.
ÅUCS fortsätter använda läkemedlet
På ÅUCS fortsätter man nu använda läkemedlet, säger Oksi.
— Vi använder det enligt de kriterier som fungerar enligt forskningen, till exempel om inlammationsvärdet stiger högt och syrebehovet ökar fylls kriterierna för att förutom kortison få tocilizumab.
Forskningen har publicerats i nättidskriften Clinical Microbiology and Infection.
Resultatet presenterades den här veckan vid den största infektionskongressen i Europa dit man bjudit in de bästa publikationerna från Clinical Microbiology and Infection-tidsskriften.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.