Coronavaccinationerna drar ut på tiden: ”Ingen chans att alla finländare vaccineras före sommaren”

Alltför små leveranser av coronavaccin och ovissheten kring flera försäljningstillstånd undergräver det finska vaccinationsprogrammet under våren. Social- och hälsovårdsministeriet ger en dyster prognos för vaccinationerna.
– Om coronavaccin levereras i samma mängd som nu finns det ingen chans att alla finländare vaccineras före sommaren, säger överläkare Sari Ekholm på Social- och hälsovårdsministeriet.
Ekholm svarar för läkemedelsdistribution på ministeriets avdelning för säkerhet och hälsa. Hon understryker att nya försäljningstillstånd för coronavacciner kan påverka prognoserna i gynnsam riktning.
– Europeiska läkemedelsverket kommer att ta ställning till Modernas försäljningstillstånd på måndag och efter det är vi lite klokare, säger hon.
100 000 vaccinationer inom två veckor
Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan ett positivt beslut om Modernas försäljningstillstånd ge utdelning redan nästa vecka.
– Om Moderna får grönt ljus redan den här veckan kan vi räkna med att cirka 10 000 doser av bolagets coronavaccin levereras till Finland per vecka med start redan om några dagar. Mer än så har det inte varit tal om, säger ledande experten Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd.
På Social- och hälsovårdsministeriet gör man en ännu försiktigare bedömning av läget.
– Jag har fortfarande inte sett några estimat för Modernas leveranser. Det är tills vidare oklart hur stora mängder vaccin de kan leverera, säger Ekholm.
Institutet för hälsa och välfärd räknar med att cirka 50 000 doser av Pfizers och Biontechs coronavaccin ska levereras till Finland inom denna vecka. Nästa vecka väntas en lika stor leverans.
– Vi kommer att trappa upp tempot för vaccinationerna nu så att vi vaccinerar ungefär 100 000 människor på olika håll i landet under årets två första veckor. Målet är att alla vacciner som levereras också ska användas före nästa leverans, säger Kontio.
Hur framskrider alltså vaccinationerna de närmaste veckorna?
– Vi kommer att vaccinera alla som jobbar med coronapatienter och de som jobbar inom jouren och akutvården denna vecka. Sedan går vi vidare med både personal och boende på vårdhemmen som ska vaccineras inom loppet av två veckor.
När kan ni påbörja vaccinationerna av äldre som inte bor på vårdhem?
– Det beror helt på hur stora leveranser av vaccinet som vi får till Finland. Det finns cirka 800 000 finländare som är över 75. Om vi får 50 000 vaccindoser i veckan så tar det flera månader. Men låt oss hoppas att vi får större leveranser än så.
Samma spelregler i alla sjukvårdsdistrikt
Efter att alla äldre har vaccinerats är det de som tillhör riskgrupper med underliggande sjukdomar och alla andra som ska vaccineras. Alla 20 sjukvårdsdistrikt följer samma spelregler för tågordningen.
– Om Astra Zeneca lyckas leverera större partier coronavaccin kan det i bästa fall leda till att hela befolkningen har vaccinerats före sommaren.
Under julhelgen skickades de första leveranserna till fem universitetssjukhus, men nu är det andra kriterier som styr fördelningen av coronavaccinerna.
– Befolkningsmängden och det totala antalet personer som jobbar inom vården avgör hur vaccinerna fördelas mellan sjukvårdsdistrikten just nu. Det finns ingen hierarkisk tågordning som skulle ge något enskilt sjukvårdsdistrikt företräde, säger Sari Ekholm på Social- och hälsovårdsministeriet.
I praktiken blir det kommunerna som avgör om man går ut med en inbjudan till vaccination mot coronaviruset eller inte. Kutymen är densamma som i hanteringen av två miljoner vaccinationer mot säsonginfluensan.
– Kommunerna avgör självständigt hur de går ut med information och om de skickar en inbjudan till vaccinering eller inte, säger Ekholm.
Betyder det här att man själv måste hålla koll på när man ska vaccineras?
– Kommunerna går ut med information om när vaccinationerna berör andra målgrupper än vårdpersonal och äldre, men vi är inte där ännu. Det kommer att dröja innan riskgrupperna och alla andra målgrupper ska vaccineras.
I de flesta fallen kommer kommunen att meddela vem som står i tur och därefter måste man själv boka en tid på nätet eller per telefon, uppger Social- och hälsovårdsministeriet.
Mikael Sjövall
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.