Coronavaccin tills vidare ingen toppenaffär för läkemedelsbolagen – de stora pengasummorna ligger i en levande världsekonomi

Det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer publicerade sitt bokslut för fjolåret på tisdagen. Pfizer var det första läkemedelsbolaget att få sitt coronavaccin, Comirnaty, godkänt för användning inom EU och USA. Bolaget utvecklade vaccinet tillsammans med tyska Biontech.
Enligt bokslutet ökade Pfizers omsättning med 2 procent till 41,9 miljarder dollar medan rörelseresultatet sjönk med 41 procent till 9,6 miljarder dollar. Det justerade rörelseresultatet ökade däremot med 16 procent till 12,5 miljarder. Ser man på bolagets aktiekurs så har den legat så gott som stilla hela året.
Detsamma gäller även andra läkemedelsbolag. Resultatsäsongen har bara börjat, men när man betraktar de största och mest kända internationella läkemedelsbolagens aktiekurser, syns ingen särskild uppgång med anledning av coronapandemin.
Till exempel svenska Astra Zenecas, danska Novo Nordisks och finska Orions aktiekurser ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan eller något under den.
Vaccin en produkt bland många
Nordnets chefsekonom Martin Paasi tycker inte det är speciellt överraskande. Han påpekar att coronavaccin inte är läkemedelsbolagens enda produkter.
— De stora läkemedelsbolagen har en massa läkemedel i omlopp, vilket innebär att ett vaccin som säljs till ett överkomligt belopp inte kommer att sticka ut, säger Paasi.
Enligt honom kännetecknas läkemedelsbolagens forskning och utveckling av enorma kostnader och betydande risker. För att ta fram ett nytt läkemedel måste man först investera stora summor.
— Läkemedelsbranschen handlar om stora investeringar i början och stor osäkerhet kring utfallet. Det finns inga garantier på att de projekt som man sätter igång kommer att ge avkastning.
Därtill kommer frågan om konkurrens. De stora läkemedelsbolagen, de som har råd att satsa på utvecklingen av coronavaccin, konkurrerar på en fri marknad.
— Är ditt vaccin lika effektivt som det andra bolagets, men dubbelt så dyrt så kommer konkurrensen att se till att vinsterna förblir begränsade, säger Paasi.
Defensiva placeringar
Victor Snellman, vd för intresseorganisationen Finlands Aktiesparare, är inne på samma spår som Paasi.
— När man ser på coronavaccinen så utgör de bara en bråkdel av läkebolagens resultat. Det är åtminstone så det ser ut ur marknadens synvinkel. Ta till exempel Pfizer, det är ett gigantiskt bolag, säger Snellman.
Han påpekar ändå att vaccinationen bara har börjat. Eventuella intäkter för coronavaccin kommer att synas i bolagens resultat först senare. Det konstaterar även Pfizer i sitt bokslut och höjer vinstprognosen för i år.
— Överlag betraktas läkemedelsbolag som defensiva placeringar med låg volatilitet. Placerar man i läkemedelsbolag så kommer man högst sannolikt inte att förlora sina pengar.
Låg volatilitet betyder små förändringar i aktiekursen, både uppåt och neråt.
— Men man bör minnas att läkemedelssektorn är väldigt heterogen. Förutom de stora läkemedelsbolagen finns mindre bolag som kan vara uppbyggda kring en enda läkemedelsmolekyl. Där kan vinsterna vara astronomiska, men det är också lätt hänt att man förlorar allt.
I Norden hittar man små läkemedelsbolag speciellt i Danmark, som har en stor läkemedelsindustri. Men även i Finland finns små läkemedelsbolag som Faron Pharmaceuticals och medicinska teknologibolag som Nexstim och Revenio Group.
Vinsterna ligger på annat håll
Aktias chefsekonom Lasse Corin förstår intresset för coronavaccin, men tror inte det kommer att bli ett stort affärsområde för de stora läkemedelsbolagen. Antalet godkända vaccin ökar an efter och det innebär att konkurrensen om vinsterna blir hårdare.
I stället vill han rikta fokus åt ett annat håll.
— Personligen fokuserar jag på hur snabbt vaccinationen sker. Så fort folk är vaccinerade kan vi börja upphäva de här begränsningarna som gäller i hela världen, och det kommer att ha enorma ekonomiska effekter på världsekonomin överlag, säger Corin.
Henri Forss/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.