Coronatiden har gett 100-åriga Iniö lanthandel ett uppsving

Den 25 oktober 1921 bildade Iniöborna ett eget aktiebolag för att öppna en bybutik. Det är hundra år sedan.
Jessica Blomqvist, 34, har varit köpman i Iniö i tre år och tänker fortsätta med det så länge det känns som hennes grej.
– Det roligaste är att dagarna är så varierande och att träffa alla människor som kommer hit och handlar. I fjol somras gick det bra och den här sommaren har det gått ännu bättre. Varje år gör jag någon ny bekantskap och många återkommer år efter år.
Hon driver butiken som fristående köpman utan att höra till någon kedja.
Fler har vistats på stugorna
– Under coronatiden har vi fått ett stort uppsving av matbeställningar, då människor har vistats mycket på sina stugor på öarna.
Hon och Sasu Lundell, som är timanställd vintertid och heltidsanställd på somrarna, plockade ihop matkassar och skickade iväg dem med förbindelsebåten Satava till öarna eller med taxi eller körde hem kassarna till kunderna. En del kom också efter sin hopplockade matkasse från butiken.
– Vi har varit lyckligt lottade i Iniö att ingen har insjuknat i corona. Men i fjol våras vågade Sasu och jag inte vara på jobbet samtidigt i butiken utan turades om, så att vi inte båda skulle insjukna samtidigt och i så fall bli tvungna att hålla butiken stängd. Det var ett stort stressmoment, säger Blomqvist.
Från sommarjobb till chef
Jessica Blomqvist, som är utbildad närvårdare, är uppvuxen i Iniö 200 meter från butiken. I dag bor hon tre kilometer från den. Innan hon började som handlare hade hon sommarjobbat i butiken.
– Jag visste att arbetet delvis går ut på att sitta i kassan och ställa upp varor i hyllorna. Det som överraskade mig var allt jobb som behövs bakom kulisserna med planering och beställning av varor. Hur mycket ska jag beställa av en viss vara, vad ska jag ha på hyllan? Vad behöver folk, vad vill de ha? Det krävs lite mer än att bara köpa in för sin egen familj.
Hon har försökt lyssna på vad kunderna säger. Får hon en fråga om hon kan ta in en viss vara så försöker hon göra det.
– Sasu har jobbat i butiken i femton år och är ett bra bollplank. Tillsammans har vi fått det att löpa.
Mjöl och bröd – samt mylla och virke
Mjölk, bröd och grönsaker har bäst åtgång.
– Sommartid fyller vi lagret med virke och mylla som går åt när människor är ute och grejar.
Blomqvist åker själv in och handlar varannan vecka från partihandeln, två gånger i veckan kommer Kimmon Vihannes och varannan vecka får hon en leverans av torrvaror från Kesko. På somrarna kommer det varor så mycket det hinner.
– Vintertid är vi så få här. Om vi räknar med omkring 190 Iniöbor och ungefär åttio hushåll, så handlar kanske hälften av hushållen här. På sommaren är kunderna ofattligt många fler, med fritidsboende och båtfolk. De behövs för att butiken ska klara vintern.
I fjol fick hon statligt bybutiksstöd och hon hoppas att hon får det också i år. Butiken uppfyller kriterierna då det i den är möjligt att lyfta kontanter. Än så länge har hon också har apotekstjänster och nära samarbete med bensinstationen.
”Det löser sig alltid”
Coronapandemin har lärt henne mycket.
– Jag har lärt mig att det är bra att ha en plan A och en plan B och C, som ändå kan ändra oberoende av hur många planer du har. Man måste bara leva med det och så löser det sig alltid. Det gäller bara att komma ihåg det i fortsättningen också.
Iniö handel firade sina hundra år redan i augusti med kaffebjudning.
Iniö lanthandel, 100 år
Jessica Blomqvists företag Tuulica Ab hyr butiken av Iniö lanthandel Ab, som äger fastigheten i Norrby hamn i Iniö.
Affären är öppen tisdag till lördag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.