”Coronastöd till kommunerna gynnar inte skoleleverna om timresursen samtidigt sjunker” – FSL vill se timresursen debatteras i kommunerna

Nästan 40 procent av de svensk- och tvåspråkiga kommunerna sänker sin timresurs för läsåret 2021–2022, visar en kartläggning som Finlands svenska lärarförbund (FSL) har gjort.
Bland dessa kommuner hittas bland annat Helsingfors, Kimitoön och Pedersöre.
Förbundsordförande Inger Damlin säger att timresursen slår fast antalet undervisningstimmar som skolan har till förfogande för att ordna den läroplansenliga undervisningen. En hög timresurs innebär färre elever i undervisningsgrupperna och kan i bästa fall möjliggöra delningar av klasser. Därmed ökar den tid läraren har för varje enskild elev. En låg timresurs innebär det motsatta.
– Det tenderar vara så att timresursen inte alltid är knuten till elevers behov, utan till kommuners prioriteringar och ekonomi, säger Damlin.
Efterlyser debatt
Enligt Damlin borde timresursen debatteras mer i kommunerna inför kommunalvalet, eftersom timresursen är det tydligaste måttet på hur mycket en kommun satsar på utbildningen.
Damlin säger att timresursen starkt hänger ihop med välbefinnandet.
– Jag tycker det här är en viktig valfråga. Man måste diskutera vad det innebär om timresursen sänks i en kommun. Det innebär högst troligen att det blir dyrare för kommunen då grupperna blir större.
– Lärare får mindre tid för handledning per elev och hinner därmed inte med. Ett stödbehov uppstår och syns troligtvis även inom andra sektorer, fortsätter hon.
Enligt Damlin bygger dagens läroplan på handledning.
– Vi ska gå vidare från där vi står. Om du är högpresterande och jag är lågpresterande så ska båda få den handledning vi behöver för att utvecklas till vår fulla potential.

Coronastödpengar
Alla kommuner i FSL:s kartläggning visar upp ett ekonomiskt överskott från 2020, sannolikt som en effekt av statens stödpaket. Ytterligare 70 miljoner euro ska betalas ut i coronastöd till utbildningen i regeringens tredje tilläggsbudget.
Men enligt Damlin kan inte pengarna fullt ut kompensera för de sänkta timresurserna i kommunerna. Därför är en sänkning av timresurserna svår att förstå.
Dessutom fattas beslutet om coronastöd sent. Det gör det omöjligt att använda stödpengarna optimalt, eftersom pengarna antagligen kommer strax före terminsstart.
– Rör vi oss till exempel i regioner med lärarbrist kan det vara svårt att hitta den lärare man behöver med så kort varsel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.