Coronapass får ett rungande ”ja!” av regionens företag – nästan 90 procent vill att ett coronapass införs i Finland

Frågar man Egentliga Finlands företag om ett coronapass behövs är svaret ett tydligt ja. Det visar Åbo handelskammares pinfärska enkät till sina medlemmar.
På enkäten svarade 285 företag i Egentliga Finland. Hela 88,4 procent svarade att de vill att Finland inför ett coronapass. Endast 7 procent svarade att de inte anser att ett coronapass behövs, medan 4,6 procent inte vill ta ställning till coronapasset.
68 procent ansåg att ett coronapass skulle vara till nytta för det egna företagets verksamhet. Många lyfte upp hur passet kunde underlätta för bland annat både evenemangsbranschen och hotell- och restaurangbranschen.
— Med dessa nyttor som coronapasset för med sig i åtanke kan man inte annat än förundra sig över att ärendet förbereds först nu, säger Åbo handelskammarens vd Kaisa Leiwo i ett pressmeddelande.
Statsrådet bestämde den 5 augusti att planeringen av ett coronapass inleds. Coronapasset skulle inte gälla offentliga tjänster eller utrymmen, men däremot kunde teatrar, evenemang eller restauranger kunna kräva ett coronapass.
Stabilitet och trygghet
Åbo stadsteaters vd Arto Valkama säger att teatern befinner sig i en mycket osäker situation just nu, och hoppas på att coronapasset tas i bruk snart. Passet vore ett bra redskap för att ge lite stabilitet och klarhet i spelreglerna innan samhället öppnas upp helt och hållet igen.
— Med två meters säkerhetsavstånd kan vi bara använda 15-20 procent av vår kapacitet. Med ett coronapass kunde vi komma nära hundra, säger Valkama.
Många som svarade på enkäten lyfte upp att coronapasset också skulle göra det tryggare för kunder att besöka till exempel evenemang.
Nytta för arbetstagarna
Flera företag ansåg även att ett coronapass vore bra för personalens välmående. Många företag har distansjobbat under största delen av pandemin, och med hjälp av ett coronapass kunde arbetstagarna åtminstone delvis återgå till en normalare närvaro på arbetsplatsen.
Utöver införandet av ett coronapass fick även snabbtest tummen upp av företagen.
— I Mellaneuropa har det fungerat att öppna upp samhället tryggt med hjälp av snabbtest och vaccinationsbevis, säger Leiwo.
De som inte ansåg att coronapasset vore till nytta var de företag vars företag inte rubbats avsevärt av pandemin, exempelvis företag som inte behöver någon form av närvaro. En del företag lyfte även upp problematiken med att coronapasset kan skapa en viss ojämlikhet i samhället.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.