Förflytta dig till innehållet

Coronapandemin styr statsbudgeten 2021 — ett minus på 10,8 miljarder ska finansieras med lån

En pompöst hus byggt i nyklassicistisk stil.

Det stora underskottet och de höga lånen är planerade och genomtänkta, säger regeringen då man presenterar nästa års budget. Foto: Vilhelmina Öhman

Coronaepidemin överskuggar så gott som allt i nästa års statsbudget.

Det var beskedet från regeringen som på onsdagen presenterade nästa års budget.

— Konjunkturläget är sådant att vi behöver föra en politik som stimulerar om vi vill komma igenom krisen med så små skador som möjligt, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Med den motiveringen presenterar regeringen därför en budget som uppskattar inkomsterna nästa år till 53,4 miljarder euro och utgifterna till 64,2 miljarder. Det lämnar ett minus på 10,8 miljarder som finansieras med lån.

— Den skuld vi nu skapar är planenlig och tillfällig, den är till för att hjälpa oss skapa en hållbarhet på sikt, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att det kommer att komma en tid då det blir dags att strama åt finanspolitiken, men den tiden är inte nu.

— Vi kommer nog att kunna stabilisera de offentliga finanserna, säger Vanhanen.

Han säger att den absolut största risken för landets exportdrivna ekonomi är den globala coronapandemin. Därför behövs nu satsningar på lång sikt.

Ett underskott på 10,8 miljarder ska finansieras med lån i nästa års statsbudget. Foto: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

80 000 arbetstillfällen till årtiondets slut

Med detta i åtanke har regeringen nu för avsikt att skapa ett flertal långsiktiga utvecklingsprogram. Ett program ska skapa 80 000 arbetstillfällen till årtiondets slut, ett ska stödja industrin till reformer på lång sikt och ett annat ska garantera en hållbar tillväxt, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Henriksson säger att hon även är nöjd över de insatser för att garantera rättsstaten som budgeten innehåller.

— I en rättsstat är medborgarnas förtroende för ett fungerande rättssystem och rättsvård av avgörande betydelse. Därför är det nödvändigt att vi satsar på vårt rättssystem, säger Henriksson.

Regeringen hör också kommunernas nödrop. Allt som allt får kommunerna cirka 4 miljarder euro i extra anslag i höstens tilläggsbudget och i nästa års budget, säger utbildningsminister Li Andersson (VF).

För den enskilda medborgaren innehåller budgeten bland annat en höjning av tobaksskatten och alkoholskatten. Höjda skatter på uppvärmning med fossila bränslen, såsom stenkol och torv, medför även ökade kostnader.

På klimatsidan märks samtidigt en lättnad för den som har en elbil som bilförmån på jobbet. Från och med nästa år ska arbetsgivare även kunna erbjuda elcykel som skattefri förmån för arbetstagare.

För de organisationer som varit beroende av medel från Veikkaus har regeringen en glädjenyhet: De minskade anslagen från Veikkaus kompenseras fullt ut i budgeten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter