Coronan härjar i Egentliga Finland: var tionde smittad över 50 år behöver sjukhusvård

Antalet coronasmittade personer ökar brant i Egentliga Finland. Antalet nya fall av coronasmitta uppgår numera till ca 80 per dag – siffran för en vecka sedan var ca 50. Epidemin i Egentliga Finland grasserar i första hand inom de större och mest tättbefolkade bostadsområdena.
Incidensen för coronaviruset är uppe i 136 coronafall per 100 000 invånare – den 6 december var incidensen 103.
– Vi är mycket bekymrade över coronasituationen i Egentliga Finland. Smittan kan härstamma från ett otal olika smittkällor och ingen befolkningsgrupp går säker vad gäller coronasmitta. Under drygt en vecka har vi nu tillämpat i praktiken alla rekommendationer då pandemin är i fasen för samhällsspridning, säger Mikko Pietilä, chefsläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, i ett pressmeddelande.
Familjer och närstående har länge varit den vanligaste källan för viruset, men andelen fall som spåras till närkretsarna minskar hela tiden. Just nu spåras cirka en fjärdedel av smittkedjorna till familj eller närstående, medan man nu också på arbetsplatser och långvårdsenheter hittat rikligt med smittfall.
För tillfället kan 39 procent av smittkällorna spåras, men sjukvårdsdistriktet uppger att siffran ännu stiger så smittspårningen framskrider.
”Vårdtiden på intensiven kan uppgå till flera veckor”
För tillfället är 13 patienter intagna på ÅUCS för vård av coronainfektion. Sjukvårdsdistriktet räknar med att antalet patienter kommer att öka under de närmaste dagarna.
Drygt 10 procent av dem som insjuknat i corona och är över 50 år behöver vård på sjukhus, och av dem som behöver sjukhusvård behöver ca 20 procent intensivvård.
— Vårdtiden på intensiven kan uppgå till flera veckor. Det är alltså ingalunda frågan om någon lindrig sjukdom utan vi befinner oss i ett allvarligt läge. Trots god beredskap finns det en risk för överbelastning av sjukhusen, om läget förvärras, säger Pietilä.
Av dem som fått coronasmitta och är yngre än 50 år behöver ca 2 procent sjukhusvård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.