Coronan flyttade våldet från gatorna till hemmen – Sydvästra Finlands polisutryckningar ökade kraftigt

Sydvästra Finlands polisinrättning har hållit sin traditionella presskonferens om fjolårets brottsstatistik. Föga överraskande har coronapandemin påverkat Polisens arbete, vilket syns speciellt tydligt i form av några kraftiga förändringar i fjolårets statisk jämfört med siffrorna från år 2019.
I fjol ökade antalet utryckningar till hemmen med 24,4 procent jämfört med året innan, samtidigt som antalet våldsbrott på allmänna platser minskade med tolv procent.
Orsakerna till att en polispatrull kallas till ett hem varierar kraftigt, och man vet aldrig vad som väntar då man ringer på dörren, säger chefen för övervaknings- och larmsektorn, överkommissarie Stephan Sundqvist.
– Skalan är väldigt bred. En stor del gäller mindre allvarliga saker som att grannarna ringer och klagar på högljudd musik, men tyvärr förekommer det också våld och andra grövre brott. Tröskeln är låg för att starta en brottsutredning och om det är barn inblandade görs det en barnskyddsanmälan. Ibland kan det bli frågan om långa och komplicerade utredningar, i andra fall räcker det att vi säger hej och ber dem som är i lägenheten att ta det lugnare.

En annan detalj som sticker ut är att antalet drog- och sexualbrott också har ökat i antal. Sexualbrotten ökade med 13 procent och narkotikabrotten med tolv procent jämfört med föregående år. Men det kan ha en naturlig förklaring, säger chefen för brottsbekämpningssektorn, kriminalöverkommissarie Taina Holstila.
– Siffrorna behöver inte betyda att brottsligheten har ökat, utan att polisen har satsat mera resurser på övervakning och att vi har varit mer effektiva då det gäller att utreda den här typen av brottslighet.
En annan orsak till att drogbrotten ökade är att Polisen ifjol utredde den omfattande narkotikahandeln på den illegala webbsajten Silkkitie som stängdes år 2019. Totalt misstänktes cirka 420 personer i regionen för olika slags narkotikabrott i samband med droghandeln i nätbutiken.
Plock ur statistiken
- Förra året registrerades ca 50 000 brott mot strafflagen, (trafikbrotten undantagna) Det är en fjärdedel mer än år 2019.
- Polisen i Sydvästra Finland gjorde sammanlagt 137 982 utryckningar. De brådskande A-uppgifterna var sammanlagt 10 524, nästan 18 procent mindre än föregående år.
- Polisen hade cirka 170 uppdrag per dygn.
- Antalet i fråga om brott mot liv hölls på samma nivå som föregående år, medan egendomsbrottens antal ökade med en fjärdedel.
- Sydvästra Finlands polisinrättning omfattar 43 städer och kommuner.
- Räknat i arbetsår jobbar 779 uniformerade poliser i distriktet, varav 34 är polisaspiranter. 158 personer jobbar med andra uppgifter.
- Polisinrättningens budget är 65,2 miljoner euro.
Vid trafiksektorn oroar sig överkommissarie Mika Peltola för att trafikbrotten har ökat markant, med 22 procent jämfört med föregående år. Grovt äventyrande av trafiksäkerheten ökade med nästan 37 procent och rattfyllerierna med 17 procent.

Bekymmer på vägarna orsakade särskilt de grova fortkörningarna, rattfylleristerna och unga förares körbeteende. Positivt däremot är att olyckorna där någon skadade sig minskade med 14 procent och antalet dödsfall minskade med tre procent.
– Vi går mot rätt riktning, men minskningen är inte tillräckligt stor ännu. Tyvärr ser vi också en ökning i antalet olyckor där alkohol har varit inblandat, säger Peltola.
Att folk stannade hemma och inte reste lika mycket som förr märks tydligt i Polisens tillståndsservice. På grund av reserestriktionerna beviljade Polisen över 45 procent färre pass än år 2019 och identitetskort beviljades nästan 33 procent färre än året innan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.